Volledig scherm
Harm Niesen van de Faunabescherming is één van de bezwaarmakers tegen de vergunning. © ANP

Donderdag uitspraak over afschot edelherten Oostvaardersplassen

De rechter doet donderdag uitspraak over de vergunning voor het afschieten van 1830 edelherten in de Oostvaardersplassen. Betrokken partijen krijgen daardoor meer dan een week eerder duidelijkheid dan gepland.

Stichting De Faunabescherming, Stichting Dierbaar Flevoland en Stichting Fauna4Life maakten vorige maand bezwaar tegen de vergunning die provincie Flevoland verleende aan Staatsbosbeheer voor het afschieten van de dieren. Zij stelden tegenover de rechter dat de vele beschermde vogels in het gebied overlast ervaren van het schieten, waardoor ze het gebied verlaten. 

Eerder bezwaar

De rechter gaf tijdens de zitting op 29 november aan dat er op 13 december uitspraak komt. De optie om eerder uitspraak te doen werd daarbij nog opengelaten. De uitspraak over de vergunning lijkt een laatste strohalm voor de 1830 edelherten. De bezwaarmakende organisaties zijn eerder zonder succes naar de rechter gestapt. Toen werd er bezwaar aangetekend tegen de opdracht van Provincie Flevoland aan Staatsbosbeheer voor het afschieten. Provincie Flevoland wilde de herten aanvankelijk ‘nog voor de winter’ af laten schieten, zodat het gebied kan herstellen en overbevolking voor de volgende winter voorkomen wordt.

Dieren verplaatsen

Vandaag dient tevens een rechtszaak in de rechtbank van Utrecht over de grote grazers in het gebied. Stichting Cynthia en Annemieke wil dat een groot deel van de grote grazers, waaronder 500 edelherten, nog voor de winter uit het gebied worden verplaatst. De stichting stelt dat de Oostvaardersplassen geen geschikt leefgebied is voor de dieren en heeft Provincie Flevoland, de Nederlandse Staat en Staatsbosbeheer voor de rechter gesleept. De zaak staat los van de zaak tussen Provincie Flevoland en de bezwaarmakers tegen de vergunning. 

  1. Buurman neemt nog een limoncello
    PREMIUM
    column

    Buurman neemt nog een limoncello

    Bij de pranzo, de lunch, is het vaak al raak. Tja…., in dat ‘typisch Italiaanse restaurantje’ waar de lokalen ook luidruchtig tafelen, werkt iedereen behoorlijke hoeveelheden weg. En dan pas je je uiteraard een beetje aan de nationale mores aan, niet dan, ja toch? Integreren valt te leren. Aperolletje spritz vooraf en zet u ook maar direct een rode en een witte neer. Die stokdove zesennegentigjarige nonno met zijn drie kleinzonen die naast je zitten te eten, willen voortdurend met je proosten en het is onbeleefd ze af te weren. Ze laten nog wat flessen aanrukken en Salute dan maar weer, ‘op het leven’, schreeuwen wij de oude baas toe. Nog een Montenegrootje van het huis bij de espresso? Vooruit maar.

Flevoland