Volledig scherm
Harm Niesen van de Faunabescherming is één van de bezwaarmakers tegen de vergunning. © ANP

Donderdag uitspraak over afschot edelherten Oostvaardersplassen

De rechter doet donderdag uitspraak over de vergunning voor het afschieten van 1830 edelherten in de Oostvaardersplassen. Betrokken partijen krijgen daardoor meer dan een week eerder duidelijkheid dan gepland.

Stichting De Faunabescherming, Stichting Dierbaar Flevoland en Stichting Fauna4Life maakten vorige maand bezwaar tegen de vergunning die provincie Flevoland verleende aan Staatsbosbeheer voor het afschieten van de dieren. Zij stelden tegenover de rechter dat de vele beschermde vogels in het gebied overlast ervaren van het schieten, waardoor ze het gebied verlaten. 

Eerder bezwaar

De rechter gaf tijdens de zitting op 29 november aan dat er op 13 december uitspraak komt. De optie om eerder uitspraak te doen werd daarbij nog opengelaten. De uitspraak over de vergunning lijkt een laatste strohalm voor de 1830 edelherten. De bezwaarmakende organisaties zijn eerder zonder succes naar de rechter gestapt. Toen werd er bezwaar aangetekend tegen de opdracht van Provincie Flevoland aan Staatsbosbeheer voor het afschieten. Provincie Flevoland wilde de herten aanvankelijk ‘nog voor de winter’ af laten schieten, zodat het gebied kan herstellen en overbevolking voor de volgende winter voorkomen wordt.

Dieren verplaatsen

Vandaag dient tevens een rechtszaak in de rechtbank van Utrecht over de grote grazers in het gebied. Stichting Cynthia en Annemieke wil dat een groot deel van de grote grazers, waaronder 500 edelherten, nog voor de winter uit het gebied worden verplaatst. De stichting stelt dat de Oostvaardersplassen geen geschikt leefgebied is voor de dieren en heeft Provincie Flevoland, de Nederlandse Staat en Staatsbosbeheer voor de rechter gesleept. De zaak staat los van de zaak tussen Provincie Flevoland en de bezwaarmakers tegen de vergunning. 

  1. ‘Oude rot-kotter’ van Amsterdammer zinkt voor kust van Urk tijdens vlucht voor havenmeester

    ‘Oude rot-kot­ter’ van Amsterdam­mer zinkt voor kust van Urk tijdens vlucht voor havenmees­ter

    ,,Wat een vieze, oude rot-kotter.’’ Toeschouwer Klaas Post uit Urk windt er geen doekjes om. Hij is vooral kwaad om het voorval vanmiddag waarbij een oude, houten kotter gezonken is in het IJsselmeer. Post vaart regelmatig met zijn snelle boten uit voor schippers in nood, en dat deze boot het niet zou overleven hadden Post en de havenmeester direct al gezien. De eigenaar van de boot en zijn hond zijn gered, maar inmiddels zijn ze spoorloos. En hij heeft nog steeds geen liggeld betaald.

Flevoland