Volledig scherm
Archieffoto van wethouder Dirk Minne Vis © Freddy Schinkel

Drontense wethouder Vis in zwaar weer

Wethouder Dirk Minne Vis (CDA) van Dronten bungelt. Het vertrouwen in de bestuurder is naar het nulpunt gezakt nu hij de politiek meerdere keren verkeerd heeft geïnformeerd.

Het ziet er niet best uit voor Vis. Het college van Dronten heeft maandag met de wethouder over zijn functioneren gepraat. Ondertussen wil de VVD-fractie met de coalitiepartners CDA en Leefbaar Dronten in gesprek over de wankelende bestuurder. De oppositie in de raad is eigenlijk wel klaar met hem. ,,Ik kan me voorstellen dat hij de eer aan zichzelf houdt'', zegt Paul Vermast (GroenLinks).

De commissie van donderdag pakte dramatisch uit voor Vis. Meerdere keren bood hij zijn excuses aan voor het verkeerd informeren van de raad over het zogenaamde 'payrollen' door de gemeente. Een omstreden wijze voor het tijdelijk inhuren van personeel. Twee keer vroeg de raad aan Vis of Dronten aan payrolling doet en beide keren ontkende hij. Onterecht, gaf hij achteraf toe. Ook stuurde hij brieven op persoonlijke titel aan de raad, wat zeer ongebruikelijk is.

Lelystad Airport

Vis beloofde beterschap, maar kon de oppositie donderdag niet geruststellen. In dezelfde vergadering blunderde hij nóg een keer. Hij beweerde dat de verslagen van de Alders Tafel over Lelystad Airport openbaar zijn en moest dat eveneens corrigeren. ,,En hij hééft al een gele kaart'', verwijst Vermast maandag naar de motie van treurnis die de wethouder begin dit jaar aan de broek kreeg.

Volgens meerdere bronnen heeft het college maandag het functioneren van Vis aan de orde gesteld. De gemeente wil dit 'bevestigen noch ontkennen'. De uitkomst van het gesprek is niet duidelijk. VVD-fractievoorzitter Irene Korting is 'geschrokken'. ,,Vis wil het beter doen, maar hij zei niet hoé.'' Of Vis nog het vertrouwen van de VVD geniet, kan ze niet zeggen. Deze partij gaat eerst rond de tafel met de coalitiepartners.

'Ongelukkig'

Veel zal afhangen van het feitenrelaas dat Vis heeft toegezegd over de payroll-zaak. ,,Maar ik kan me niet voorstellen dat hij het nog recht kan breien'', zegt Suzanne Stoop (PvdA). Het CDA laat de wethouder niet vallen, aldus fractievoorzitter Jan Klopman. ,,Dit is zeer ongelukkig, maar hij heeft niet willens en wetens verkeerd gehandeld.'' Vis zelf wil niet reageren.  

Flevoland