Volledig scherm
© ANP

Dronter fietsenhandel krijgt fietsenwebshop niet dicht

De Drontense fietsenhandelaar Cees Beers heeft vergeefs bij de Raad van State aangedrongen op sluiting van een fietsenwebshop in Swifterbant waar de gemeente Dronten een vergunning voor heeft verleend.

De hoogste bestuursrechter besliste woensdag dat Beers geen belang heeft bij de vergunning voor de webshop omdat hij zelf geen fietsenwinkel heeft en dus geen concurrent is. Beers bestrijdt dat fel. Hij houdt al jaren bij hoog en laag vol dat hij aan De Amstel op bedrijvenpark Business Zone Delta een fietsenzaak heeft. De Raad van State vindt dit niet aangetoond.

Slepend conflict

De rechtszaak van Beers tegen de webshop heeft te maken met een al jaren slepend conflict met de gemeente Dronten. Beers stelt dat Dronten hem naar De Amstel heeft gehaald waar hij een fietsenwinkel zou mogen beginnen. Dronten stelt dat een fietsenwinkel aan De Amstel niet mogelijk is wegens gebrek aan parkeerruimte. Beers beschuldigt de gemeente van ongelijke behandeling en eiste twee jaar geleden dat alle fietsenwinkels op het bedrijventerrein, toen vijf in totaal, op slot moesten. De gemeente Dronten en ook de Raad van State wezen zijn eis af. 

Beers verklaarde door te gaan 'tot hij er dood bij neervalt'. Vorig jaar stapte hij naar de rechtbank Midden-Nederland waar hij zich verzette tegen de vergunning voor de webshop in Swifterbant. De rechtbank stuurde hem met lege handen naar huis. In hoger beroep heeft de Raad van State woensdag de uitspraak van de rechtbank bevestigd.

Gedoogbeschikking

Dronten heeft Beers intussen een persoonlijke gedoogbeschikking gegeven waarmee hij toch een fietsenwinkel kan beginnen aan De Amstel. De fietsenhandelaar is het daar niet mee eens omdat de gedoogbeschikking alleen voor hem geldt en niet voor zijn zoon aan wie hij de zaak wil overdragen. 

Flevoland