Dukes of Hazzard-achtervolging in Luttelgeest; politie rijdt vluchtende automaniak klem op boerenakker

VideoHet wilde westen brak zaterdagochtend uit in Luttelgeest. Aan de Oosterringweg eindigde rond half tien een lange achtervolging die in de serie The Dukes of Hazzard niet misstaan had.

Het verhaal begon ongeveer een uurtje daarvoor. Een nog onbekende automobilist veroorzaakte een aanrijding in Kuinre. In plaats van uitstappen en kijken wat de schade was, gaf hij een dot gas en sloeg op de vlucht.

Klap 

De man had buiten Paul Wagenaar gerekend, die op dat moment zijn motor aan het tanken was. ,,Ik was op weg naar Emmeloord voor nieuwe banden. Toen hoorde ik uit het niets gierende banden en een harde klap op de rotonde, waarbij een Volkswagen Polo een Tesla had geramd. Ik ben toen direct gaan kijken om te vragen of alles goed was. De bestuurder van de Tesla was oké, toen ben ik naar de bestuurder van de Polo gelopen. Die zei niets en keek zo wazig dat hij onder invloed leek.” 

Plankgas

De 24-jarige Wagenaar, afkomstig uit Willemsoord, zag dat de automaniak plankgas wegreed bij het ongeval. Dat kon-ie niet maken, dus ging hij met zijn motor in de achtervolging, een bijrijder (‘een vriendin’) achterlatend bij het tankstation. ,,Ik vroeg de Tesla-bestuurder nog of hij wilde dat ik erachter aanging. Dat zou ik zelf ook fijn hebben gevonden als ik was aangereden.” Omstanders belden de politie en Wagenaar legde via zijn helm zelf contact met de politiemeldkamer die hem tijdens zijn wilde achtervolging via zijn smartphone kon volgen. ,,Ik ben hem op gepaste afstand blijven volgen, hij slingerde en gooide af en toe iets uit het raam.” 

Kwijt

Toen de agenten met hun wagen de motormuis en de vluchtende brokkenpiloot gevonden hadden, namen zij de achtervolging over. ,,Al met al heb ik hem twintig minuten gevolgd, over zand en gras. Hij reed niet harder dan 70 kilometer per uur en probeerde mij ook niet af te schudden. Ik was hem even kwijt, op een zanderig zijweggetje, maar zag twee mensen zwaaien die ik vroeg of ze een blauwe polo hadden gezien. ‘Die kant op’, zeiden ze. Toen de politie opdook ging hij hard rijden.”

Wilde achtervolging in de Noordoostpolder. Motorrijder Paul Wagenaar zette de achtervolging in nadat hij getuige was van een aanrijding van een Blauwe polo met een Tesla bij Kuinre. Na 20 minuten wist de politie met behulp van Paul de dader klem te rijden in een akker aan de Oosterringweg tegenover de Orchideeën Hoeve.
Volledig scherm
Wilde achtervolging in de Noordoostpolder. Motorrijder Paul Wagenaar zette de achtervolging in nadat hij getuige was van een aanrijding van een Blauwe polo met een Tesla bij Kuinre. Na 20 minuten wist de politie met behulp van Paul de dader klem te rijden in een akker aan de Oosterringweg tegenover de Orchideeën Hoeve. © Foto Freddy Schinkel

Drankonderzoek

Ondertussen maakte de automobilist gevaarlijke acties op de wegen rondom Kuinre en Luttelgeest. Hij kwam bijna botsing met een vrachtwagen en later met meerdere auto’s. Doordat tegenliggers uitweken werd dit ternauwernood voorkomen. ,,Het is aan de alertheid van deze automobilisten te danken dat er niet meer ongelukken zijn gebeurd”, zegt een woordvoerder van de politie. De dienders wilden de bestuurder klemrijden, maar één politieauto kwam met de man in botsing. Die trapte zijn gaspedaal verder richting de bodemplaat en scheurde door.  

Wilde achtervolging in de Noordoostpolder. Motorrijder Paul Wagenaar zette de achtervolging in nadat hij getuige was van een aanrijding van een Blauwe polo met een Tesla bij Kuinre.
Volledig scherm
Wilde achtervolging in de Noordoostpolder. Motorrijder Paul Wagenaar zette de achtervolging in nadat hij getuige was van een aanrijding van een Blauwe polo met een Tesla bij Kuinre. © Freddy Schinkel

Na ongeveer twintig minuten raakte de auto, ter hoogte van de Orchideeënhoeve, met volle vaart van de Oosterringweg. De automobilist gaf nog niet op en reed verder op de akker. Een politiewagen reed de automobilist vervolgens op de akker klem, waarna agenten de man aanhielden. ,,Ik ben de politie blijven volgen, wilde weten hoe het afliep”, vertelt Wagenaar, terwijl de man in het akkerland wordt aangehouden. 

Adrenaline

De automobilist is door ambulancepersoneel in behandeling genomen en naar het ziekenhuis gebracht. Onderzocht wordt of hij onder invloed was. Waar hij vandaan komt,. kon de politiewoordvoerder op dat moment niet zeggen. Voor Wagenaar rest ‘een enorme stoot adrenaline’, na een zaterdagochtend die anders liep dan hij ooit had kunnen bevroeden. ,,Het leek wel GTA (Grand Theft Auto, een bekende computergame, red.), maar uiteindelijk ben ik trots dat ik de achtervolging heb ingezet. Je ziet dit altijd op tv, nu heb ik hetzelfde gedaan. Ik vind het echt belachelijk als mensen na een aanrijding wegrijden.”

Via Facebook deelt de politie de gevaarlijke situaties waarin de bestuurder van de Polo andere weggebruikers heeft gebracht:

De politieagenten praten tevreden na. De vluchtende automaniak is gepakt.
Volledig scherm
De politieagenten praten tevreden na. De vluchtende automaniak is gepakt. © Jeffrey Korte

Flevoland