Lelystad heeft al een elektrische bus, de provincie Flevoland hoopt dat ook de waterstofbus daar binnen een paar jaar verschijnt.
Volledig scherm
Lelystad heeft al een elektrische bus, de provincie Flevoland hoopt dat ook de waterstofbus daar binnen een paar jaar verschijnt. © Foto Freddy Schinkel

Eerste waterstofbus in Flevoland gaat begin 2021 rijden

De provincie Flevoland gaat een waterstofbus laten rijden tussen Emmeloord en Groningen. Een eerste stap op weg naar duurzaam reizen met het openbaar vervoer. De tweejarige proef begint in januari 2021. 

Vervoersorganisatie Arriva laat een bestaande touringcar ombouwen tot een bus die op waterstof rijdt. Deze bus kan 100 kilometer per uur rijden op een van de langste openbaarvervoerlijnen in Nederland, tussen Emmeloord en Groningen. Naast Flevoland, doen ook de provincies Groningen en Friesland mee aan de proef. 

Begin

Volgens Flevolandse gedeputeerde Jan de Reus is deze eerste waterstofbus slechts een begin. ,,We hopen op termijn de lijn verder naar Lelystad door te trekken en op die wijze ook de potentie voor een waterstofvulpunt te vergroten. Met deze ontwikkeling komt het duurzaam reizen met de bus over langere afstanden een stap dichterbij. Een ontwikkeling die past bij de ambities voor de verduurzaming van de mobiliteit in Flevoland.’’

Uitstootvrij

Vanaf 2025 moet elke nieuwe bus uitstootvrij van fossiele brandstoffen zijn. Dat is de afspraak die het Rijk met opdrachtgevers in het openbaar vervoer heeft gemaakt. Vanaf 2030 moeten alle bussen in het openbaar vervoer emissievrij rijden. Er rijden op dit moment nog maar 500 uitstootvrije bussen rond in Nederland, veel van die bussen zijn elektrisch. Er zijn op dit moment acht waterstoftankstations in Nederland. Nog deze kabinetsperiode worden dat er naar verwachting twintig. 

Flevoland