Volledig scherm
Ook in Den Bosch: sneller door 'groen’ dankzij de app Schwung. © copyright Olaf Smit

Fietsers in Flevoland sneller door 'groen’ dankzij gratis app

Als eerste provincie in Nederland staan overal in Flevoland ‘slimme’ fietsverkeerslichten. Appje installeren en je krijgt sneller groen licht. ,,Ook lekker als het regent’’. 

Hoe werkt het precies?

Simpel, kwestie van de gratis app Schwung (te vinden in de Appstore en de Playstore) installeren. Die staat in contact met de fietsverkeerslichten in Flevoland. Kom je als fietser in de buurt van zo'n verkeerslicht dan krijg je eerder ‘groen’. En ben je dus sneller op je bestemming. ,,Ook lekker als het regent natuurlijk’’, zegt woordvoerster Agnieszka Juszczak van de provincie Flevoland, initiatiefnemer van dit project. ,,En het zorgt voor een goede doorstroming’’. 

Moet je de telefoon in je hand houden? Vanaf juli is het toch verboden om te appen of te bellen op de fiets? 

Nee, de app is offline als je op de fiets zit. En niet te openen als je in beweging bent, meldt de provincie. Wel moet je toestemming geven om je locatie te delen. De app start dan automatisch als je begint te fietsen. ,,Er verschijnt dan een boodschap dat je beter je telefoon kunt opbergen’’, zegt Juszczak. De app stopt als je bent afgestapt.

 Werkt de app bij elk fietsverkeerslicht in Flevoland? 

Ja, zegt Juszczak. En daarmee heeft Flevoland een primeur. ,,De app kan al worden gebruikt in een aantal steden: Breda, Hilversum en Den Bosch. En werkte ook al bij de busbanen in Almere. Maar Flevoland is de eerste provincie die Schwung gebruikt.’’ De provincie wil hiermee het gebruik van de fiets stimuleren, legt ze uit.    

Wat kost dit?

,,Dat is moeilijk te zeggen, het was onderdeel van de aanbesteding voor de nieuwe fietsverkeerslichten’’, aldus Juszczak. ,,Het was meer een extraatje waar aannemers mee konden scoren. Het is niet zo dat de provincie hier budget voor heeft vrijgemaakt.’’

Flevoland