Volledig scherm
Gedeputeerde Jan-Nico Appelman van Flevoland ontvangt een oorkonde uit handen van Hans Bakker, regiomanager van MKB-Nederland. © MKB-Nederland

Flevoland beste provincie voor mkb’er

Flevoland is volgens MKB-Nederland de mkb-vriendelijkste provincie van het land. De provincie neemt het stokje over van Overijssel, dat twee jaar geleden nog de meeste punten scoorde. De ranglijst is opgesteld op basis van hoe gemeenten scoren op beleid dat aansluit bij wat mkb’ers willen. Overigens werd Rijssen-Holten eind maart nog uitgeroepen tot mkb-vriendelijkste gemeente.

De 'verkiezing’ van MKB-Nederland wordt iedere twee jaar gehouden en is bedoeld om gemeenten te stimuleren zich in te zetten voor een beter beleid voor het midden- en kleinbedrijf. Onderzoeksbureau LexNova houdt in opdracht van MKB-Nederland ‘het grootste Nederlandse onderzoek naar het lokale ondernemersklimaat’. Bedrijven spreken zich in de enquête onder meer uit over het beleid in de gemeente, de communicatie vanuit de gemeente en de hoogte van de lokale lasten. Aan het onderzoek deden dit jaar ruim 20.000 mkb-ondernemers mee.

De gemeentelijke ranglijst werd in maart al door MKB-Nederland gepresenteerd. Rijssen-Holten (Overijssel) scoorde het hoogst, op de voet gevolgd door de gemeente Noordoostpolder. Met een zesde plaats voor Zeewolde is het niet verwonderlijk dat Flevoland als beste provincie uit de bus komt. De provinciale ranglijst is namelijk gebaseerd op de gemiddelde score van alle gemeenten binnen iedere provincie.

Ondernemers geven Flevoland gemiddeld een 7 op het gebied van tevredenheid, terwijl het landelijke cijfer een 6,7 is.  De laagste cijfers voor Flevoland zijn een 6,6 voor kansen op aanbesteden en het nemen van initiatieven. Landelijk krijgen die twee onderdelen respectievelijk een 6,0 en een 6,1.

Bij de laatste 'verkiezing’ in 2017 kwam Overijssel als beste provincie uit de bus. Die haalt nu de top drie niet. Flevoland wordt gevolgd door Zeeland en Friesland.

Flevoland