Volledig scherm
Dancegathering Flevoland in het Agora-theater in Lelystad. © KASTERMANS STUDIO

'Flevoland heeft cultureel 't minst te bieden'

Flevoland heeft van alle provincies op cultuurgebied het minst te bieden; Noord-Holland heeft het rijkste aanbod. Verder is Brabant dé sportprovincie en heeft Utrecht het karigste sportaanbod. Dat blijkt uit het Vrije Tijd Merkenonderzoek, ontwikkeld door een merkenadviesbureau met de Universiteit van Amsterdam.

In de studie (onder 7850 mensen) is het maatschappelijk draagvlak onderzocht van alle Nederlandse cultuurinstellingen, dagattracties, evenementen en sportorganisaties. Inwoners zijn ondervraagd over hun eigen provincie.

Slaapprovincie

Volgens de onderzoekers moet de provincie Flevoland zich zorgen maken. ,,Uit ander onderzoek komt Flevoland telkens als minst aantrekkelijke provincie uit de bus. De jongste provincie heeft vooral het imago van een slaapprovincie, die je verlaat om te werken en recreëren. De Oostvaardersplassen zijn weliswaar een ijzersterk vrijetijdsmerk, maar de provincie heeft ook culturele iconen nodig om een aantrekkelijker imago te krijgen.''

Elfstedentocht

De helft van de meest gewaardeerde vrijetijdsbestemmingen bevindt zich in de noordelijke provincies, met de Elfstedentocht aan kop. Onder de inwoners van Drenthe is het draagvlak voor Herinneringscentrum Kamp Westerbork en de nieuwe dierentuin Wildlands groot. Groningers zijn dol op hun Martinitoren.

Voor Noord-Hollanders is Artis de belangrijkste vrijetijdsactiviteit. In Brabant is de Efteling belangrijker dan carnaval, blijkt uit het onderzoek.

Flevoland