Volledig scherm
Het nieuwe nationale park Nieuw Land in Flevoland. © provincie Flevoland

Flevoland heeft met Nieuw Land nationaal park in huis

UpdateEen groot natuurgebied in Flevoland bestaande uit de Lepelaarplassen, Oostvaardersplassen, Marker Wadden, het aangrenzende deel van het Markermeer en een aantal plekken voor de kust van Enkhuizen krijgt maandag de status van nationaal park. Dit blijkt uit een publicatie van de Staatscourant.

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maakt het nieuws over de aanwijzing van nationaal park Nieuw Land vandaag bekend tijdens een bezoek aan Flevoland.

Nationaal park Nieuw Land is circa 28.903 hectare groot en bestaat voor ruim driekwart uit water. De Natura 2000-gebieden Oostvaardersplassen, Lepelaarsplassen en de Marker Wadden1 vormen met pakweg 25.886 hectare de kern van het nationaal park. 

Deltanatuur

Gedeputeerde Staten van Flevoland hadden het gebied afgelopen maart voorgedragen voor de status van nationaal park. Volgens de Staatscourant voldoet het gebied aan de criteria die zijn opgenomen in de Wet natuurbescherming. Nieuw Land voegt deltanatuur toe aan het bestaande stelsel van nationale parken. 

De aanwijzing van nationaal park Nieuw Land heeft geen gevolgen voor eigenaren en gebruikers van de gronden en wateren in het nationale park en het omliggende gebied.

Tijdens een bijeenkomst in het provinciehuis ter gelegenheid van de aanwijzing spraken vanmiddag onder anderen gedeputeerde Michiel Rijsberman, presentator van reisprogramma's Chris Zegers en minister Carola Schouten. De minister  schrijft in de Staatscourant dat Nieuw Land de potentie heeft om uit te groeien tot een dergelijk nationaal park van de toekomst.

https://www.nationaalparknieuwland.nl

Volledig scherm
Minister Carola Schouten maakte maandag in het provinciehuis in Lelystad bekend dat Nieuw Land is aangewezen als nationaal park. © provincie Flevoland
Volledig scherm
Minister Carola Schouten tussen de partners van Nieuw Land. © provincie Flevoland

Flevoland