Volledig scherm
© ANP

Flevoland jaagt er in dag 1,2 miljoen kilo zout doorheen, Overijssel kon met minder toe

Provincie Flevoland heeft in één sneeuwdag bijna de helft van de jaarlijkse voorraad strooizout er doorheen gejaagd. Zo’n 1,2 miljoen zout is dinsdag op provinciale wegen gegooid. Gemiddeld gaat er drie miljoen kilo zout per jaar doorheen. Overijssel heeft tussen dinsdagmiddag 15 uur en woensdagochtend 5 uur zo’n 550 ton zout gestrooid.

Om de gladheid te bestrijden was de provincie dinsdag op pad met 16 vrachtwagens, 16 fietspadstrooiers en 4 trekkers, voor het pekelen van kruispunten en rotondes. Vijftig mensen waren daar in totaal bij betrokken.  ,,Zo extreem als dinsdag hebben we het maar zelden meegemaakt’’, laat een woordvoerster van de provincie weten. 

De provincie werkt vanuit drie depots met elk een miljoen kilo zout op voorraad. Nog een dag met veel sneeuw kan Flevoland wel hebben. ,,Maar er is al nieuw zout besteld. Die mannen van de gladheidsbestrijding weten precies wat ze moeten doen.’’ Overijssel heeft er over het gehele strooiseizoen tot nu toe zo’n 2000 ton zout tegenaan gegooid. 

De provincie gaat alleen over het strooien van provinciale wegen en fietspaden. Gemeenten bewaken de veiligheid op plaatselijke wegen, Rijkswaterstaat houdt snelwegen in de gaten. Op de A6 was er dinsdagavond geen houden aan door platgereden sneeuw. Uiteindelijk lukte het de weg weer begaanbaar te krijgen.

Flevoland