Volledig scherm
© ANP

Flevoland jaagt er in dag 1,2 miljoen kilo zout doorheen, Overijssel kon met minder toe

Provincie Flevoland heeft in één sneeuwdag bijna de helft van de jaarlijkse voorraad strooizout er doorheen gejaagd. Zo’n 1,2 miljoen zout is dinsdag op provinciale wegen gegooid. Gemiddeld gaat er drie miljoen kilo zout per jaar doorheen. Overijssel heeft tussen dinsdagmiddag 15 uur en woensdagochtend 5 uur zo’n 550 ton zout gestrooid.

Om de gladheid te bestrijden was de provincie dinsdag op pad met 16 vrachtwagens, 16 fietspadstrooiers en 4 trekkers, voor het pekelen van kruispunten en rotondes. Vijftig mensen waren daar in totaal bij betrokken.  ,,Zo extreem als dinsdag hebben we het maar zelden meegemaakt’’, laat een woordvoerster van de provincie weten. 

De provincie werkt vanuit drie depots met elk een miljoen kilo zout op voorraad. Nog een dag met veel sneeuw kan Flevoland wel hebben. ,,Maar er is al nieuw zout besteld. Die mannen van de gladheidsbestrijding weten precies wat ze moeten doen.’’ Overijssel heeft er over het gehele strooiseizoen tot nu toe zo’n 2000 ton zout tegenaan gegooid. 

De provincie gaat alleen over het strooien van provinciale wegen en fietspaden. Gemeenten bewaken de veiligheid op plaatselijke wegen, Rijkswaterstaat houdt snelwegen in de gaten. Op de A6 was er dinsdagavond geen houden aan door platgereden sneeuw. Uiteindelijk lukte het de weg weer begaanbaar te krijgen.

 1. Gemist? ‘Wolf’ in Schoonheten en Staatsloterij verklaart levende Kampenaar dood
  Jouw regionieuws gemist?

  Gemist? ‘Wolf’ in Schoonhe­ten en Staatslote­rij verklaart levende Kampenaar dood

  De gemeente Raalte werd afgelopen week opgeschrikt door een Wolf, althans dat werd in eerste instantie gedacht. Een filmpje circuleerde over een dier dat mogelijk bloed van de weg zat te likken bij Schoonheten. Die ‘wolf’ bleek uiteindelijk de Duitse Herder Beer van Ans Spijker. ,,Het was een boterham. Ik kan je de plek zo aanwijzen,’’ aldus de eigenaresse. Dit verhaal was één van de opmerkelijkste verhalen van afgelopen week. Een overzicht van de verhalen van afgelopen week die het teruglezen waard zijn:
 2. Na 34 jaar krijgt Evert van Benthem toch zijn plein in Sint Jansklooster
  PREMIUM
  video

  Na 34 jaar krijgt Evert van Benthem toch zijn plein in Sint Janskloos­ter

  Ruim dertig jaar na zijn twee zeges in de Friesche Elfstedentocht is de kans groot dat Evert van Benthem dan toch een eigen plein krijgt in Sint Jansklooster. Met het verbeteren van het plein voor het dorpshuis, waar de marathonschaatser in 1985 en 1986 werd gehuldigd, vroeg de Stentor zich af waarom de beroemdste inwoner van Sint Jansklooster – sinds 2000 woonachtig in Canada – nog niet is geëerd in zijn voormalige woonplaats.

Flevoland