Volledig scherm
Foto van de open dag van ziekenhuis St Jansdal in Lelystad, eerder dit jaar. © Foto Freddy Schinkel

Flevoland kijkt reikhalzend uit naar toekomstplannen voor de zorg

Toekomstverkenner Bas Leerink heeft vorige week in kleine kring zijn plannen voor de zorg in Flevoland gepresenteerd. Hoe gaat de spoedeisende hulp straks georganiseerd worden? Hoe blijft de verloskundige zorg op peil en wat te doen met de keiharde concurrentie tussen ziekenhuis St Jansdal en verschillende particuliere klinieken in Lelystad? 

Het zijn slechts enkele van vele vragen waar bewoners, bestuurders en zorgaanbieders in Flevoland al maandenlang dolgraag antwoord op willen en binnenkort krijgen. Het concept-plan is vorige week vertrouwelijk gedeeld, want vandaag en morgen krijgen betrokken partijen nog de kans om hun reactie te geven. Het gaat dan om zorgverzekeraars, openbaar bestuur, zorgaanbieders, de Patiëntenfederatie Flevoland en de stichting actie behoud ziekenhuis Lelystad. 

Volgende week, 2 juli, ontvouwt Leerink dan zijn definitieve visie voor minister Bruno Bruins op hoe de zorg in Flevoland komende jaren moet worden ingericht. Het gaat dan zowel over acute zorg, verloskunde (vooral op Urk) als klinische zorg. Op 5 juli praat Bruins vervolgens met provincie en gemeenten over de plannen waarna Leerinks rapport op 12 juli door Bruins met begeleidende brief richting de Tweede Kamer wordt gestuurd. 

De zorgverkenner werd, na het plotselinge faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen afgelopen najaar, in januari aangesteld door Bruins. Het wegvallen van de spoedeisende hulp en verloskundige zorg leidde tot veel onrust en een storm van protesten in Flevoland, van zowel lokale overheden als burgers. Aan de roep om een volwaardig ziekenhuis in Lelystad stelde St Jansdal voorlopig echt niet te kunnen voldoen. Welke betaalbare mogelijkheden Leerink ziet voor de toekomst is dan ook de grote vraag. 

Overvolle spoedeisende hulp

Door de sluiting van de IJsselmeerziekenhuizen heeft St Jansdal steeds vaker te kampen met een overvolle spoedeisende hulp (seh). Soms wel enkele keren per week worden patiënten in plaats van naar het dichtstbijzijnde hospitaal naar omliggende ziekenhuizen doorgestuurd omdat er geen zorgcapaciteit voorhanden is, meldde de Stentor onlangs al. Minister Bruno Bruins heeft de zorgverkenner ook laten uitzoeken hoe vaak seh’s van St Jansdal, Antonius Zorggroep (Sneek), Flevoziekenhuis Almere, Tjongerschans (Heerenveen) en Isala klinieken in Zwolle zogenaamde ‘time-outs’ moeten instellen en wat dat betekent voor patiënten die acute zorg nodig hebben. 

Flevoland