Volledig scherm

Flevoland pompoenprovincie van Nederland

LELYSTAD - Flevoland is de pompoenprovincie van Nederland. De provincie gaat aan kop in de productie van dit cultuurgewas.

Het aantal hectare dat landelijk wordt gebruikt om het vooral in oktober populaire gewas te verbouwen, is op één hectare na gelijk gebleven. Daarbij zijn op provinciaal niveau wel flinke verschuivingen geweest. Zo is de oppervlakte voor pompoenteelt in Noord-Brabant met de helft toegenomen (van 42 naar 63 hectare), terwijl het in Flevoland met bijna twintig procent verminderde (van 347 naar 283 hectare).

Het oppervlak dat door pompoentelers wordt verbouwd, verschilt sterk per provincie. Gemiddeld ligt dit op 2,4 hectare, een grootte van zo'n vier voetbalvelden. Een doorsnee pompoenteler in Flevoland teelt op ruim 5,5 hectare pompoenen. In Utrecht en Noord-Brabant is dat een stuk lager, namelijk 1,1 hectare.

Toch neemt het aantal bedrijven dat zich hiermee bezig houdt in Flevoland af. Dat is opvallend, want in alle andere provincies neemt het aantal bedrijven dat zich bezig houdt met de pompoenproductie juist toe. Nederland telde in mei dit jaar 341 van die bedrijven, 24 meer dan een jaar eerder.

Flevoland