Volledig scherm
Akkerland in Flevoland © ANP

Flevoland vecht tarieven GBLT aan bij rechter

ZWOLLE/LELYSTAD – De provincie Flevoland klaagt het Gemeenschappelijk Belastingkantoor Lococensus-Tricijn (GBLT) aan. Flevoland vindt dat die een te hoog tarief heeft berekend in de aanslag over het vorige jaar waar het om verharde wegen aangaat.

Het discussiepunt dat gisteren centraal stond tijdens een zaak bij de meervoudige bestuursrechter in Zwolle was de 'weg'. Het College van Gedeputeerde Staten van Flevoland is namelijk van mening dat de heffingsambtenaar van het Gemeenschappelijk Belastingkantoor Lococensus-Tricijn (GBLT) een te hoog tarief heeft berekend in de aanslag over het vorige jaar waar het om verharde wegen aangaat.

GBLT heft niet alleen de waterschapbelastingen en gemeentelijke belastingen voor vijf waterschappen en zes gemeenten in Flevoland, maar int deze ook.

Waterheffingstarief
De provincie Flevoland kan zich niet vinden in de hoogte van de tarieven die zijn opgelegd. Het waterheffingstarief voor verharde, openbare wegen is met vijftig procent gestegen. "De provincie heeft als eigenaar van gronden en wegen geen bezwaren om belasting te betalen, maar het gaat om de wijze van toepassing. Bij het bepalen van de oppervlakte van de weg gaat het mis", zei de advocaat van de provincie. Hij meent dat het GBLT een veel groter oppervlak onterecht meegenomen heeft in haar berekeningen. "Het begrip verharde wegen betreft: wegen die verhard zijn. Het kan niet duidelijker. Als de wetgever daar ook openbare, onverharde landbouwwegen bij aan had willen sluiten, had ze dat woord wel gebruikt."

Nauwkeurig proces
Het GBLT heeft echter in haar berekeningen ook de dienstbare, openbare (onverharde) wegen en bermen en bermsloten meegerekend. "De berm en de sloot hebben als functie de ontwatering van de weg. Het is dus logisch om deze tot de weg te rekenen", sprak één van de woordvoerders. Die staan dan ook achter hun eigen berekeningen. "Het is een zeer nauwkeurig proces. We doen niet zomaar wat."

Uitspraak over zes weken.

Flevoland