Volledig scherm
geitenhouderij © anp

Flevoland weert geen nieuwe geitenhouderijen

Drie partijfracties in de Provinciale Staten van de Provincie Flevoland, namelijk D66, Partij voor de dieren en de PvdA, willen het aantal geitenhouderijen dat zich in het gebied wil vestigen tegenhouden. Gedeputeerde Staten Flevoland bevestigt dit niet.

,,We willen onze inwoners beschermen tegen geitenhouderijen die vanuit Brabant hier naartoe komen. Op dit moment is er nog geen sprake van een noodverordening, maar als dat nodig is, moet die er wel komen,” zei Michiel Rijsberman van D66 vandaag tegen omroep Flevoland. Omroep Flevoland meldde dat Gedeputeerde Staten Flevoland geen geitenhouderijen meer wil toelaten, maar dat is niet waar. In de provincie Overijssel geldt, net als al eerder in Utrecht, en Gelderland al sinds september vorig jaar een stop op geitenhouderijen en de uitbreiding ervan. De provincies wilden met de stop voorkomen dat geitenbedrijven door het verbod in Brabant noordwaarts oprukken. 

Heel vreemd is het dus niet, als ook Flevoland aan de rem zou trekken. Maar dat is dus niet het geval, laat de woordvoerder van de Gedputeerde Staten Flevoland weten. ,,Op dit moment is er in Flevoland nog ruimte genoeg en zien wij geen aanleiding de geitenboerderijen te verbieden. We zijn wel goed aan het monitoren hoeveel erbij komen.”

,,Over twee maanden maken we de resultaten bekend van ons onderzoek in de provincies Gelderland en Overijssel,” vertelt Joris IJzermans, onderzoeker acute zorg en rampen bij het NIVEL. Het instituut is in opdracht van de provincies Gelderland en Overijssel bezig met een vervolgonderzoek van hun eerdere onderzoek in Limburg en Brabant. 

Uit dat onderzoek kwamen de alarmerende resultaten dat binnen een straal van 2 kilometer rond geitenhouderijen meer longontstekingen, luchtweginfecties en astmatische bronchitis voorkomen. ,,In Gelderland en Overijssel hebben we het onderzoek iets anders moeten aanpakken dan in Brabant, omdat de dichtheid van veehouderijen veel kleiner is.  In Brabant is er altijd wel een veehouderij naast een woonhuis, terwijl in Gelderland en Overijssel  mensen er verder van af wonen. We vergelijken de coördinaten van de patiënten uit alle huisartsenpraktijken in de regio met de coördinaten van de veehouderijen. Vervolgens kijken we welke dieren er op de veehouderijen in de buurt van die patiënten gehouden worden.”

Quote

,,Wij geven geen advies, maar persoon­lijk begrijp ik wel dat gemeenten op basis van onze onderzoeks­re­sul­ta­ten voorzich­tig zijn met geitenhouderijen.”

Joris IJzermans, Onderzoeker NIVEL

Het NIVEL hoopt zo vat te krijgen op de vraag of het voorkomen van de longontstekingen een Brabants probleem is, of een specifiek probleem dat rond geitenhouderijen speelt. Half april verwachten ze van dit onderzoek de resultaten. ,,Wij geven geen advies, maar persoonlijk begrijp ik wel dat gemeenten op basis van onze onderzoeksresultaten voorzichtig zijn met geitenhouderijen. Verbaasd ben ik dus niet, want er is hoe dan ook iets aan de hand met die bedrijven en de effecten ervan op de volksgezondheid. ”

Flevoland