Volledig scherm
Lodewijk van Kemenade van Landschapsbeheer Flevoland en Eric Schrier (links op de foto) van Eijkelkamp Soil&Water met de vernieuwde berenklauwboor. © Eigen foto

Flevolandse boor voor reuzenberenklauw in productie

Een paar jaar is gesleuteld aan een boor die de vermaledijde berenklauw met wortel en al kan roeien. En nu is de boor klaar, ontwikkeld en getest in Flevoland, op de markt gebracht door een Gelders bedrijf.

De reuzenberenklauw hoort van oorsprong niet thuis in Nederland. Bij warm weer groeit de plant als kool. WIe in aanraking komt met het sap, kan flinke brandblaren oplopen. Natuurbeheerders zijn de reuzenberenklauw liever kwijt dan rijk. Een plant produceert veel zaad dat jaren later nog uitloopt. Samen met Landschapsbeheer Flevoland bedachten scholieren uit Zeewolde een boor die de plant met wortel en al simpel kan weghalen. 

Volledig scherm
Reuzenberenklauw. © Harold Straatman

De eerste boor was een prototype dat inmiddels uitgebreid is getest aan aangepast. Een bedrijf uit het Gelderse Giesbeek neemt het gereedschap nu in productie. Landschapsbeheer ziet dit als een belangrijke stap in bestrijding van de reuzenberenklauw. ,,Het gaat om een invasieve exoot die schadelijk is de inheemse cultuur’’, stelt Lodewijk van Kemenade van Landschapsbeheer Flevoland. De boor verwijdert gebruiksvriendelijk effectief wortels van de plant die niet meer kan uitgroeien.

Vrijwilligers gaan aan de slag met de boor. Landschapsbeheer Flevoland en Eijkelkamp soil&water, fabrikant van grondboren, presenteren de boor nu, tijdens de Week van Invasieve Exoten. Intekenen voor een exemplaar kan via www.eijkelkamp.com.

Flevoland