Volledig scherm
© ANP

Geen spoor van vermiste Urker bemanningsleden na bijna 12 uur zoeken, morgen geen grote zoekactie

UPDATENa bijna 12 uur zoeken is er nog altijd geen spoor van opvarenden Urkers Jochem Foppen (41) en Hendrik-Jan de Vries (27). Sinds vanmorgen was een grote zoekactie gaande naar de vermiste viskotter ‘Lummetje’ uit Urk en de twee bemanningsleden. De kotter werd door een sonar van de marine gelokaliseerd op de zeebodem. Een grote zoekactie als vandaag wordt morgen niet opnieuw gehouden, zo laat de kustwacht weten.  

Een duikactie naar de vissersboot was vandaag vanwege het slechte weer en de hoge golven volgens de Kustwacht niet mogelijk. Ook morgen is de kans klein dat duikers het water in kunnen omdat dan ook slecht weer wordt voorspeld. ,,We gaan ervan uit dat dit zaterdag pas kan”, aldus een woordvoerder van De Kustwacht. 

Vanwege de geringe overlevingskans gaat de Kustwacht morgen niet opnieuw het water op om te zoeken naar de Urkers. Ook de slechte weersomstandigheden spelen een rol bij die beslissing. ,,Met golven van drie meter hoog wordt het heel moeilijk zoeken.’’

Noodmelding

Bij de kustwacht in Den Helder kwam rond kwart voor zes vanochtend een noodmelding binnen. Het ging om een noodbaken van de viskotter UK165 ‘Lummetje’. Dit signaal wordt  geactiveerd als het baken in aanraking komt met water, bijvoorbeeld als het schip zinkt. Aan boord bevonden zich twee personen van 41 en 27 jaar oud uit Urk. 

Het schip is maandag vertrokken uit de haven van Den Helder en moest daar vanochtend om 8.00 uur verse garnalen afleveren na 72 uur gevist te hebben. Daar arriveerde de kotter echter nooit. Volgens een schipper in de buurt twijfelden kotters om terug te keren vanwege slecht weer.

Flevoland