Volgens de NS is een extra werkplaats voor onderhoud nog niet nodig.
Volledig scherm
Volgens de NS is een extra werkplaats voor onderhoud nog niet nodig. © ANP

Geen werkplaats voor treinen in Lelystad

Lelystad krijgt voorlopig geen onderhoudsplaats voor treinen. De NS deed onderzoek naar een extra werkplaats, maar bij nader inzien blijkt die niet nodig.

De NS heeft nu vier werkplaatsen verspreid over Nederland. Een jaar geleden ging het vervoersbedrijf  er nog van uit dit aantal onvoldoende zou zijn voor onderhoud van het groeiend aantal treinen. In 2024 zou meer capaciteit nodig zijn, was de gedachte. Uit een vervolgstudie blijkt dat dit niet het geval is. Door efficiënter onderhoud en de komst van nieuwe treinen, is op termijn minder onderhoudscapaciteit nodig dan voorzien, laat de NS in een persverklaring weten.

Het bestaande opstelterrein aan de Houtribweg in Lelystad was in beeld als nieuwe locatie voor onderhoud van treinen. Deze plek blijft wel de voorkeurslocatie als in de toekomst alsnog blijkt dat er toch een extra werkplaats nodig is. Tot 2025 investeert de NS ongeveer 3,5 miljard euro in nieuwe treinen en modernisering van bestaande treinen. ,,Vanwege de centrale ligging en de goede bereikbaarheid, blijft Lelystad voor NS een interessante locatie’’, zegt Irma Winkenius, regiodirecteur van NS. 

De met rode lijnen omgeven locatie wordt voorlopig geen onderhoudswerkplaats van de NS in Lelystad.
Volledig scherm
De met rode lijnen omgeven locatie wordt voorlopig geen onderhoudswerkplaats van de NS in Lelystad. © Nederlandse Spoorwegen

Een nieuwe werkplaats had Lelystad 200 arbeidsplaatsen opgeleverd. Lelystad is dan ook teleurgesteld over het besluit van de NS. ,,Jammer’’, reageert wethouder Economische Zaken Janneke Sparreboom. ,,Maar het verandert per saldo niets aan de manier waarop de stad zich ontwikkelt tot logistieke hotspot.’’  De werkplaats past bij Lelystad als logistiek centrum. ,,Wij blijven in gesprek’’, voegt wethouder Ed Rentenaar (Verkeer en mobiliteit) daar nog aan toe. ,,Zodra de NS alsnog uit haar jasje groeit, gaan we na hoe we dit kunnen inpassen. Het voorwerk is gedaan.”

Als een grote verrassing kwam het besluit van de NS niet. Van meet af aan hield het bedrijf een slag om de arm door te stellen dat het om een verkenning gaat, aldus woordvoerder Dick Nauta van de gemeente Lelystad. Ter plekke zijn geen investeringen gedaan. Het gaat volgens hem hooguit om ambtelijk voorwerk over bestuurlijke aanpassingen in de toekomst. 

De werkplaatsen van de NS zijn nu in Amsterdam, Leidschendam, Maastricht, en Onnen (bij Groningen). 

Flevoland