Volledig scherm
Burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde. © Hemmy van Reenen

Gerrit Jan Gorter voorgedragen voor nog zes jaar burgemeesterschap Zeewolde

Gerrit Jan Gorter is dinsdag door de gemeenteraad van Zeewolde voorgedragen voor een tweede herbenoeming, vanaf januari 2019 om een nieuwe periode van zes jaar burgemeester van Zeewolde te zijn.

Gorter (58) is sinds januari 2007 burgemeester van Zeewolde. In januari 2013 is hij herbenoemd. Zijn huidige termijn loopt begin januari 2019 af. De man is geliefd bij de bevolking van Zeewolde vanwege zijn actieve rol in de samenleving.

Vertrouwenscommissie

De aanbeveling voor een nieuwe periode is in de afgelopen maanden voorbereid door een vertrouwenscommissie. De vertrouwenscommissie bestond uit acht raadsleden (van elke fractie één vertegenwoordiger). De vertrouwenscommissie heeft half juni haar werkzaamheden afgerond.

Vanwege het zomerreces is besloten dat de raad in september haar oordeel zal uitspreken over herbenoeming. De voordracht gaat nu naar de commissaris van de Koning van Flevoland, Leen Verbeek. Hij adviseert de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de aanbeveling van de gemeenteraad. De minister beslist en draagt de burgemeester voor herbenoeming voor bij Zijne Majesteit de Koning. Bij een positief besluit zal Gorter op 3 januari 2019 in een buitengewone raadsvergadering worden beëdigd.

Neutraal

In de politiek van Zeewolde wordt Gorter gewaardeerd omdat hij een neutrale rol kan spelen, aangezien hij niet aangesloten is bij een landelijke politieke partij. Voordat hij burgemeester werd in Zeewolde, was Gorter in Raalte wethouder voor Gemeentebelangen.

  1. Na 34 jaar krijgt Evert van Benthem toch zijn plein in Sint Jansklooster
    PREMIUM
    video

    Na 34 jaar krijgt Evert van Benthem toch zijn plein in Sint Janskloos­ter

    Ruim dertig jaar na zijn twee zeges in de Friesche Elfstedentocht is de kans groot dat Evert van Benthem dan toch een eigen plein krijgt in Sint Jansklooster. Met het verbeteren van het plein voor het dorpshuis, waar de marathonschaatser in 1985 en 1986 werd gehuldigd, vroeg de Stentor zich af waarom de beroemdste inwoner van Sint Jansklooster – sinds 2000 woonachtig in Canada – nog niet is geëerd in zijn voormalige woonplaats.

Flevoland