Volledig scherm
PREMIUM
Oostvaardersplassen tussen Lelystad en Almere © Foto Freddy Schinkel

Groepje boswachters bereidt zich voor op ‘operatie Oostvaardersplassen’

Een klein groepje boswachters van Staatsbosbeheer moet in korte tijd 1830 edelherten afschieten. Dat is geen kwestie van ‘even knallen en klaar’. Afschot gebeurt onder meer met behulp van geluidsdempers, een speciale app voor registraties en inzet van de gemeente én politie.  Vooral hindes zijn, naar verwachting, het doel. 

De uitvoerende boswachters zijn stuk voor stuk mannen met jarenlange ervaring op gebied van afschot en wildbeheer, vertelt woordvoerder Joke Bijl van Staatsbosbeheer. Het gaat om een relatief klein clubje. Inmiddels zijn alle juiste vergunningen voor het schieten verkregen. ,,Ga er maar vanuit dat het zo’n vier tot zes mannen zijn die het gaan doen’’, aldus Bijl. Ze bevestigt dat twee boswachters zijn overgeplaatst vanwege  ethische bezwaren. ,,Maar dat gebeurde afgelopen zomer al,  toen de plannen bekend werden gemaakt. Met vacatures hebben we goede vervangers aangetrokken. Zij zijn er klaar voor.’’ Door bezwaarmakers werden eerder in de rechtbank zorgen geuit over de mentale gezondheid van schutters. Van psychologische bijval is volgens Bijl geen sprake. ,,De mannen kunnen als die behoefte er is praten met de daarvoor aangewezen personen in organisatie. Ik kan me voorstellen dat ze ook goed met elkaar praten en bij elkaar steun of hulp op dit gebied kunnen vinden.” 

  1. Weet jij al op wie je gaat stemmen? Doe de Kieswijzer

    Weet jij al op wie je gaat stemmen? Doe de Kieswijzer

    Provincies zitten in je portemonnee, kunnen zomaar een windmolen in je achtertuin plannen of besluiten om de aanleg van die langverwachte rondweg nog maar eens tien jaar uit te stellen. Wat moeten er gebeuren met de Oostvaardersplassen? Hoe willen partijen de N35 aanpakken? En waar moeten de miljarden van de NUON-aandelen aan worden uitgegeven? Kortom, redenen genoeg om vooral even de Kieswijzer te raadplegen voor je op 20 maart gaat stemmen.

Flevoland