Volledig scherm
© Instagram Hoofdagent Said

Half jaar extra celstraf voor agentenpester Said in hoger beroep

De agentenpester Marciano O. uit Lelystad, ook bekend als hoofdagent Said, moet van het Gerechtshof in Leeuwarden drie jaar onvoorwaardelijk de cel in voor bedreiging en een gewapende overval.

De draaideurcrimineel, die berucht werd door de manier waarop hij politieagenten vernederde met filmpjes op social media, moest oorspronkelijk 2,5 jaar de gevangenis in. De rechters van het Gerechtshof oordelen dat die straf te licht is voor zijn misdaden. Zeker in combinatie met eerdere soortgelijke misdrijven. 

Vuurwapens

Het Hof acht bewezen dat O. beschikte over drie verboden vuurwapens en munitie. In 2017 pocht de man met de vuurwapens tijdens diverse livevideo’s  op Instagram. Een oplettende wijkagent legt deze filmpjes meteen vast. Gedurende dezelfde periode overvalt O. een Amsterdamse drugsdealer en bedreigt hij zijn ex-vriendin met deze vuurwapens. 

Instagram

Wanneer O. wordt gearresteerd worden in de woning dezelfde wapens en munitie aangetroffen die ook zichtbaar zijn op de Instagram-video’s.

Volgens het Gerechtshof heeft O. bekend tijdens de zitting dat hij zijn ex-vriendin heeft bedreigd. Eerder had hij dit niet gedaan. Ook heeft hij tijdens de zitting bekend het andere slachtoffer met geweld te hebben beroofd. Dat had hij eerder niet gedaan. 

Het Gerechtshof komt mede daarom tot een hogere straf dan de rechtbank. Maar ook zijn uitgebreide strafblad speelt een belangrijke rol in de strafverzwaring van een half jaar. 

Geen TBS

Het openbaar ministerie heeft in de persoon van de advocaat-generaal ook geëist dat O. verdwijnt in een TBS-kliniek. Daar gaan de rechters niet in mee. O. heeft nooit willen meewerken aan een psychiatrisch onderzoek. Daarom kan niet worden vastgesteld of hij een psychische stoornis heeft.     

Flevoland