Hertellen is volop in gang in Flevoland

In alle gemeenten in Flevoland worden momenteel de stemmen van de provinciale verkiezingen herteld. Zo’n 650 mensen vrijwilligers bekijken ruim 160.000 stembiljetten.       

Het CDA heeft gevraagd om de hertelling. Deze partij komt tien stemmen te kort voor een vierde zetel, die anders naar nieuwkomer DENK gaat. Het hertellen gebeurt decentraal, op verzoek van de Kiesraad. ,,Dat is makkelijker’’, zei Jessica van den Bergh van de Statengriffie eerder tegen deze krant. ,,Dan hoeven niet alle stembiljetten naar een centrale plek te worden gebracht.’’ De hertelling vindt ruim drie weken na de verkiezingen plaats. Het kost nu eenmaal tijd om tellers en een locatie te vinden. 

Praktisch

In Dronten zijn donderdagmorgen 51 mensen aan het werk op het centrale plein van de Meerpaal. Twee wethouders en 49 ambtenaren. Een praktische keuze, zegt waarnemend burgemeester Ineke Bakker, tevens voorzitter van het stembureau. ,,Voordat je genoeg vrijwilligers hebt gevonden...’’ Ze verwacht dat de tellers vijf tot zes uur nodig hebben om opnieuw te kijken naar de 18.790 Dronter biljetten. De hertelling is openbaar, maar trekt 's ochtends weinig publiek. 

Het centraal stembureau in Lelystad zal de stemmen uit de zes gemeenten op maandag verwerken, dinsdag wordt de definitieve uitslag - nu echt -  bekend gemaakt. Op woensdag worden de Statenleden beëdigd. 

Volledig scherm
© Foto Freddy Schinkel

Flevoland