Bergingsbedrijf Koole Contractors haalt het gezonken schip MV Jenin (52 meter) naar boven voor de kust van Dubai.
Volledig scherm
PREMIUM
Bergingsbedrijf Koole Contractors haalt het gezonken schip MV Jenin (52 meter) naar boven voor de kust van Dubai. © Koole Contractors

Hoe berg je Urker garnalenkotter Lummetje in gebied waar het ‘behoorlijk kan spoken’?

videoUrker garnalenkotter Lummetje ligt op de bodem van de Noordzee. Rijkswaterstaat maakt komende week bekend wie het schip gaat bergen. Hoe haal je een scheepswrak van 100 ton naar boven op een plek waar ‘het behoorlijk kan spoken’? Bergingsexpert Klaas Scheffer uit Urk: ,,Een Urker die het wrak bergt, dat zou ik heel mooi vinden.”

Op ongeveer twaalf meter diepte, zeven kilometer ten westen van Texel ligt de Urker kotter UK165 ‘Lummetje’ nog altijd op de bodem van de Noordzee. Inmiddels al zo’n anderhalve week, nadat het garnalenschip tijdens slecht weer omsloeg en zonk. Vermoedelijk omdat de netten bleven hangen achter een ander wrak.  Volgens bronnen die bij de zoekactie waren betrokken ligt het schip op dit moment rechtop op de zeebodem. 

  1. Operaties St Jansdal geannuleerd in Harderwijk na  corona-uitbraak op verpleegafdeling
    PREMIUM

    Operaties St Jansdal geannu­leerd in Harderwijk na corona-uit­braak op verpleegaf­de­ling

    Door een corona-uitbraak op een verpleegafdeling in ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk - waarbij zowel patiënten als medewerkers zijn betrokken - moet het ziekenhuis gedeeltelijk weer ingeplande reguliere zorg alsnog staken. Tot en met 29 mei wordt een aantal niet-spoedeisende, geplande operaties geannuleerd op alle locaties van het ziekenhuis. De spreekuren op de poliklinieken gaan vooralsnog wel gewoon door.

Flevoland