Jan Bakker in zijn tot woonhuis verbouwde kerk: ,,Ik neem niet zomaar iets aan omdat een ander dat zegt.’’
Volledig scherm
PREMIUM
Jan Bakker in zijn tot woonhuis verbouwde kerk: ,,Ik neem niet zomaar iets aan omdat een ander dat zegt.’’ © Frank de Roo

Hoe een ‘matige leerling’ uit Urk een medische autoriteit werd: ‘Ik neem niet zomaar iets aan’

Zijn leraar op de basisschool op Urk betwijfelde of hij de mavo aankon. Maar de jonge Jan Bakker (nu 63) had een droom: dokter worden. Die maakte hij waar. Sterker: hij reist de wereld rond als arts en hoogleraar. Hij woont afwisselend in New York, Chili en Nederland en bezoekt tussendoor zijn familie in zijn geboortedorp. Het geloof heeft hij aan de kant gezet: ,,Maar ik ben net zo opstandig als de gemiddelde Urker.” 

23 reacties

 • H. Osinga

  1 jaar geleden
  Bewust geen vaccinatie, geen ic-bed.
 • J Visser

  1 jaar geleden
  Nee hoor H Wit geen uitdaging. Voorheen hadden we in Flevoland 3 volwaardige ziekenhuizen. Met verloskunde. En er was een volwaardig ziekenhuis in Kampen En laat dat nu de reden zijn dat Isala moet overplaatsen. Druk op verloskunde. Dus niks Staphorst, niks inentingen. Vorige coronapiek problemen op IC. Pak cijfers er maar bij, er zijn steeds minder IC bedden in Nederland. Duitsland heeft nooit afgebouwd en kon onze Corona patiënten overnemen. Zo simpel is het. Niet die 3 uit Staphorst hoor!
 • H de Vries

  1 jaar geleden
  Mooi interview. Goeie corona-mening ook. Isala in zwolle stuurt al weer patiënten weg omdat IC-bedden vollopen met mensen die zich weigeren te vaccineren. Terwijl ernstige Covid eenvoudig te voorkomen is met 2 prikjes. Kunnen mensen met ziektes die nou eenmaal veel minder goed een eenduidig te voorkomen zijn zoals kanker en verkeersongevallen, eindelijk weer goed geholpen worden. En die bron over "afbraak van de zorg in nederland" zou best bekend gemaakt mogen worden. Uitdaging!
 • AH Huisman

  1 jaar geleden
  @ Jo Kers. Ik zou graag de bron van je opmerking willen. Overigens het siert je niet om in je verhaal deze arts te omschrijven als 'arts' Hiermee impliceert je dat het geen echte arts is. Graag hier ook de bron van aub. Iets in me zegt dat je geen bronnen hebt en dus zomaar wat roeptoetert. Bij deze: jij bent af net zo als je collega H Hartog.
 • J Visser

  1 jaar geleden
  Ik vind het te kort door de bocht Blom. Zeg je dat ook tegen iemand die rookt, rood vlees eet, te weinig groente, te weinig beweegt, te veel sport, te veel werkt?? De heer Bakker heeft zelf ook een buikje. Hij zou als arts niet met een vinger moeten wijzen maar handvatten aanreiken naar de juiste levensstijl. Het is wel erg makkelijk de IC druk slechts op niet gevaccineerden te leggen na jarenlange afbreuk van de ziekenhuiszorg in Nederland en ook de VS.