Volledig scherm
PREMIUM
De militaire radar van Defensie in Nieuw Milligen moet verdwijnen. De vraag is wanneer. © Rob Voss

Hoe ruzie over een militaire radar bij Apeldoorn de bouw van twee megawindparken in Flevoland lam legt

De bouw van twee megawindparken in Flevoland gaat niet door zolang Defensie een militaire radar in Nieuw Milligen op de Veluwe gebruikt. Het Energieakkoord staat daardoor op lossen schroeven. ,,Dit baart zorgen, we voelen ons machteloos.”

Kilometerslange rijopstellingen van tientallen windturbines, gebroederlijk zij aan zij. Grote jongens, 152 in totaal, elk 249 meter hoog. Goed voor 650 megawatt aan windenergie. Beide megaprojecten in de omgeving van Dronten en Swifterbant – met de naam windpark Blauw en windpark Groen - leken in kannen en kruiken. Eind 2022 zou de schop de grond in gaan. Maar dat lijkt een illusie nu een militaire radar in Nieuw Milligen op de Veluwe roet in het eten dreigt te gooien.

  1. Stranden, hotels en vermaakscentra moeten van Lelystad een echte kustplaats maken
    PREMIUM

    Stranden, hotels en vermaaks­cen­tra moeten van Lelystad een echte kustplaats maken

    Doorgroeien van tachtig- naar honderdduizend inwoners en van drie naar vijf miljoen toeristen per jaar. Om die ambitie waar te kunnen maken heeft Lelystad een Kustvisie ontwikkeld, die de stad moet neerzetten als een aantrekkelijke kustplaats en ‘hoofdstad van de nieuwe natuur’. De nieuwe visie beschrijft hoe de kust tussen Oostvaardersplassen en Máximacentrale zich tot 2030 moet ontwikkelen.

Flevoland