Hulpverleners bevrijden zwanen op Urk en in Beltrum van levensgevaarlijk visgerei

videoHongerige zwanen draaien hun ranke hals niet om voor een kleine vis. Afgelopen weekeinde zijn enkele elegante watervogels - onbedoeld - bijna zelf ten prooi gevallen aan vissers. Zowel op Urk als in Beltrum (gemeente Berkelland) moesten hulpverleners in actie komen om in visdraad verstrikt geraakte zwanen van een wisse dood te redden.

De Urker Brandweer rukte zaterdag uit naar het water aan de Roggebot.  ‘Het lukte om de zwaan te vangen en te bevrijden van de vishaak en het draad. Dankzij een oplettende bewoonster die niet aarzelde en de hulpdiensten voor het dier inschakelde!’, meldt de brandweer op haar Facebookpagina. Diverse volgers roepen in reacties vissers op hun visgerei niet achter te laten.  De één doet dat in vriendelijker bewoordingen dan de ander...

In Beltrum bevrijdden medewerkers van de Dierenambulance Doetinchem/Winterswijk zaterdag een zwaan van een vishaak met blinker. Het arme dier had het visgerei vastzitten in zijn snavel.

Volledig scherm
De ongelukkige zwaan in Beltrum. © Stichting Dierenambulance Doetinchem//Winterswijk

Het is onduidelijk hoe vaak watervogels het slachtoffer worden van in de natuur achtergebleven visdraad en vishaken. Een medewerkster van de Dierenambulance Noord-Overijssel waaronder Urk valt zegt dat ze hier geen idee van heeft: ,,We hebben vandaag rond het middaguur wel een melding binnengekregen van een verstrikt geraakte gans in een visvijver aan de Nieuw Guineastraat op Urk.”

Flevoland