Volledig scherm
© Thinkstock

Jaarrekeningen gemeenten rommeltje door zorgtaken

DRONTEN/ ZWOLLE - De helft van de gemeenten hebben hun jaarrekeningen niet op orde, blijkt uit een rapport dat onlangs in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken is opgesteld. De oorzaak van de rammelende jaarrekeningen zou grotendeels door de zorgtaken van de gemeente komen.

De helft van de jaarrekeningen van gemeenten over 2015 kregen geen goedkeurende verklaring van de accountant. Frappant, want van de jaarrekeningen van 2014 was 99 procent in orde, blijkt uit een rapport van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De oorzaak van de nog niet goedgekeurde jaarrekeningen is te vinden in onduidelijkheden en fouten in de zorg in natura en de persoonsgebonden budgetten (pgb), sinds januari 2015 verantwoordelijkheid van de gemeenten, stelt onderzoeks- en adviesbureau BMC.

1,3 miljard
Maar wat het extra zuur maakt is dat de gemeenten gezamenlijk 1,3 miljard euro zorggeld hebben overgehouden over 2015. Dat is dus geld wat gereserveerd was voor de zorg maar er niet aan besteed is. Dat bleek eind oktober uit cijfers van het Centraal bureau voor de Statistiek (CBS). ,,Het wordt bewaard voor eventuele tegenslagen. De Nederlandse gemeenten hebben het afgelopen jaar voorzichtig begroot, en dat is terecht. Er is heel lang onduidelijkheid geweest over budgetten.'' Dat er geld op de plank blijft liggen, is opmerkelijk omdat veel gemeenten in het afgelopen jaar juist hebben aangegeven een tekort te hebben. ,,De ene gemeente houdt geld over, de andere kampt met tekorten. Een nadere analyse is wenselijk'', stelde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) toen. ,,Het geld is zeker niet weg'', zo meldt een woordvoerder van de VNG. ,,Het overschot heeft te maken met een 'buffer' voor later." Veel gemeenten houden dus geld over, maar een precies landelijk overzicht waaraan ze geld overhouden is nog niet op orde.

Getrouwheid en rechtmatigheid
Vijftig procent van de gemeenten kreeg van de accountant geen goedkeurende verklaring op het gebied van getrouwheid, staat in de publicatie van onderzoeks- en adviesbureau BMC. Dit wil zeggen dat de jaarrekening geen getrouw beeld geeft van het vermogen en het resultaat; het hoeft niet tot op de euro te kloppen, maar moet wel zo nauwkeurig zijn dat de gemiddelde gebruiker op basis hiervan beslissingen kan nemen. Op het gebied van rechtmatigheid kreeg zelfs 53 procent geen goedkeuring. Dus ruim de helft van de gemeenten kon niet overal aangeven of de handelingen en beslissingen die een financieel effect op de jaarrekening hebben rechtmatig zijn genomen.

Grote verschillen per provincie
Op zowel getrouwheid als rechtmatigheid kreeg geen enkele gemeente in Flevoland een goedkeurende verklaring. Ook in Groningen, Drenthe en Overijssel ligt het aantal goedgekeurde gemeenten heel laag.

Flevoland