Een zeearend rust uit in de buurt van Kampen in een wilgenbos.
Volledig scherm
PREMIUM
Een zeearend rust uit in de buurt van Kampen in een wilgenbos. © Hennie Gunnink

Jonge zeearend uit de polder vliegt ‘even’ een rondje door half Europa: dit is haar route

videoZe legde in twee weken tijd honderden kilometers af, ‘even’ een rondje vanuit Frankrijk, via Luxemburg en Duitsland terug naar ons land. Hier werd de zeearend vorig jaar geboren, in Flevoland. En dankzij zendertjes weten we nu zeker dat de dieren enórme afstanden af kunnen leggen. 

,,Dat vermoeden hadden we al wel’’, zegt Andrea van den Berg uit Lochem. Ze is bestuurslid van de Werkgroep Zeearend die vier van de roofvogels via een zender kunnen volgen. Daardoor werd het vermoeden zekerheid. 

Een van de dieren maakte een ‘rondje’. Ze vloog vanuit Flevoland via België naar Frankrijk. Bleef daar een tijdje en besloot twee weken geleden de vleugels uit te slaan. Ze vertrok vanuit het westen van het land richting Luxemburg, vloog via Duitsland naar het noorden en sloeg uiteindelijk ‘linksaf’ naar Groningen.

De vlucht zag er zo uit:

De vlucht van de Flevolandse zeearend in beeld. In een paar dagen tijd vloog ze honderden kilometers vanuit Frankrijk via een omweg naar Nederland.
Volledig scherm
De vlucht van de Flevolandse zeearend in beeld. In een paar dagen tijd vloog ze honderden kilometers vanuit Frankrijk via een omweg naar Nederland. © Werkgroep Zeearend

Op de kaart hierboven zie je een van de vier dieren. Wil je ze zelf zien vliegen? Dat kan  via deze website

Flevoland