Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Kabinet stelt miljoenen extra beschikbaar voor varkensboeren die willen stoppen

Het kabinet trekt 60 miljoen euro extra uit om varkensboeren uit te kopen die willen stoppen met hun bedrijf. Mede door afspraken in het klimaatakkoord en de huidige stikstofcrisis wordt dat totaalbedrag nu 180 miljoen euro. De Europese Commissie heeft Nederland inmiddels toestemming gegeven voor het plan, schrijft Minister Schouten van Landbouw in een brief aan de Tweede Kamer.

In eerste instantie wilde het kabinet 120 miljoen euro reserveren voor deze zogeheten ‘Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv)'. Dit plan houdt in dat varkenshouderijen die geuroverlast voor de omgeving veroorzaken worden uitgekocht. Naast het voorkomen van deze geuroverlast is het plan ook een manier om de CO2-doelen uit het klimaatakkoord te halen en iets te doen aan de stikstofuitstoot door de varkenshouderijen. 

Toestemming Europa

Minister Schouten had het plan al eerder willen starten, maar moest wachten op toestemming van de Europese Commissie. Die onderzocht eerst namelijk of er door dit plan geen sprake zou zijn van ongeoorloofde staatssteun door Nederland. De Commissie heeft vandaag laten weten dat dit niet het geval is en dat er dus geen bezwaren zijn tegen deze regeling. 

Varkenshouders kunnen door dit groene licht vanuit Brussel snel informatie verwachten over hoe zij kunnen stoppen met hun bedrijf. Tussen eind november dit jaar en januari 2020 kunnen zij zich vervolgens inschrijven om voor de vertreksubsidie in aanmerking te komen. Ook varkensboeren die gewoon willen doorgaan met hun werk, kunnen een beroep doen op subsidie. Dat geld moet dan in verduurzaming worden gestoken. 

Flevoland