Volledig scherm
Markerwaarddijk/Houtribdijk (N302) tussen Enkhuizen en Lelystad werd in juni versterkt met zand en steen zodat deze weer voldoet aan de veiligheidsnorm van de Waterwet. © Foto Freddy Schinkel

Kamervragen over wegafsluitingen Markerwaarddijk

VVD-Kamerleden Remco Dijkstra en Helma Lodders willen van minister Cora van Nieuwenhuizen weten hoe die ervoor gaat zorgen dat de wegafsluitingen van de markerwaarddijk vanwege de zandverstuivingen tot de verleden tijd gaan horen. Ze hebben de minister een aantal vragen gesteld over de situatie daar en doe die gaat worden aangepakt.

Afgelopen weekend was het alweer de derde keer sinds het voorjaar dat de dijk en de belangrijke verkeersverbinding tussen Lelystad en Enkhuizen vanwege zand op het wegdek afgesloten moest worden voor al het verkeer. Op sommige plekken lag er zaterdag door de harde wind tot wel 15 centimeter aan zand. Voor de provincie Flevoland was er eigenlijk geen opruimen aan. Het zand is afkomstig van de nieuw aangelegde zandoevers van de dijk. Die oevers moeten de dijk versterken. Begin dit jaar is nog een speciaal grasmengsel ingezaaid, bedoeld om het zand vast te houden. Nachtvorst, droogte en stevige wind verhinderden echter dat een goede grasbedekking kon ontstaan.

Alternatieven

De Kamerleden willen van de minister weten ‘waarom er bij de dijkversterking is gewerkt met zand, terwijl Rijkswaterstaat dit als grootste risico zag’ en ‘of en welke alternatieven er zijn overwogen’. Ze willen ook van de minister weten of die ‘ook vindt dat de meest geschikte alternatieven moeten worden gekozen bij dit soort projecten. En dat daarbij rekening moet worden gehouden met de omstandigheden zoals in dit geval bijvoorbeeld de aanwezigheid van wind, het belang van de verbindingsweg tussen Flevoland en Noord-Holland en de kosten die zich voordoen bij calamiteiten zoals in dit geval het schoonmaken van de weg’.

Gevolgen

Ze vragen haar ook wat de economische gevolgen de wegafsluiting voor de regio heeft. ‘Hoe gaat u ervoor zorgen dat de wegafsluitingen verleden tijd zijn, wanneer wordt dit uitgevoerd en zijn die maatregelen afdoende en is dat onderzocht?’ 

Volledig scherm
Al drie keer waaide er zoveel zand op de Markerwaarddijk dat de weg moest worden afgesloten. © @Flevowegen

Flevoland