Konikpaarden uit de Oostvaardersplassen naar Wit-Rusland en Spanje

videoStaatsbosbeheer verhuist de komende maanden een groep van 180 konikpaarden uit de Oostvaardersplassen naar Wit Rusland en Spanje.

,,Vannacht zijn er een stuk of dertig paarden in de vangkraal gelopen, dus  we hopen dat die op korte termijn naar het natuurgebied Atapuerca in het noorden van Spanje getransporteerd kunnen worden,” zegt Marcel van Dun, woordvoerder van Staatsbosbeheer. 

In totaal zal Staatsbosbeheer een groep van 180 konikpaarden vanuit de Oostvaardersplassen naar natuurgebieden  in Spanje en Wit -Rusland verhuizen. Het aantal achterblijvende konikpaarden in de Oostvaardersplassen is dan teruggebracht tot het geraamde aantal van 450. 

Drachtig

Begin juni staat het transport van een groep van 150 paarden naar Wit-Rusland gepland. Dat dit pas in juni is heeft te maken met het feit dat deze groep voor vervoer eerst een maand in quarantaine moet. Omdat de merries dan drachtig zijn en er mogelijk al veulens geboren zijn is vervoer dan niet gewenst. In Wit Rusland gaan de paarden weer een maand in quarantaine, voordat ze worden losgelaten in hun nieuwe leefgebied.

Omdat er nog onvoldoende natuurlijke vegetatiegroei in Spanje is gaat er ook een vrachtwagen met Nederlands hooi mee met de paarden, om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Gedeputeerde Harold Hofstra is blij met de oplossing voor het te grote aantal konikpaarden. ,,Hiermee hebben we weer een belangrijke stap gezet in de uitvoering van het nieuwe beleid voor de Oostvaardersplassen.” 

Bosgebied

In Spanje worden de paarden ingezet om de variatie van de vegetatie op peil te houden op een gebied van zo’n 175 hectare.

In Wit -Rusland worden de paarden in het grootste bosgebied van het land losgelaten: het Naliboksky natuurreservaat van 87.000 hectare. Ook daar zullen de paarden zeer welkom zijn om het dichtgroeien van de open gebieden te voorkomen. Ze leven er samen met wisenten, edelherten en wilde zwijnen. 

Volledig scherm
Konikpaarden in het Oostvaardersveld © Mikal Folkertsma
  1. Rust en topdrukte op steenworp afstand van elkaar: ‘We moeten stembiljetten overhevelen’
    video

    Rust en topdrukte op steenworp afstand van elkaar: ‘We moeten stembiljet­ten overheve­len’

    Lelystad was tijdens de vorige Provinciale Statenverkiezingen de gemeente met het laagste opkomstpercentage in het verspreidingsgebied van de Stentor. En het stembureau in basisschool De Sluis had dan weer het laagste percentage van Lelystad tijdens de laatste verkiezingen. Hoe hangt de vlag er nu bij? We namen een kijkje en waren getuige van flinke concurrentie. ,,De biljetten worden gewoon overgeheveld.’’

Flevoland