Volledig scherm
De Piet Hein is een van de 110 motorboten die naar Lelystad komen voor de viering van 100 jaar Koninklijke Nederlandsche Motorboot Club. © Bataviahaven Lelystad

Koninklijke Nederlandsche Motorboot Club viert 100 jaar koninklijk in Bataviahaven in Lelystad

LELYSTAD - De Koninklijke Nederlandsche Motorboot Club (KNMC) viert haar 100-jarig bestaan als koninklijke vereniging van donderdag 25 tot en met zondag 28 augustus in de Bataviahaven in Lelystad.

KNMC verwacht zo'n 110 motorboten, waaronder het schip Piet Hein, met leden die aanmeren en uitstapjes zullen maken naar onder meer de Bataviawerf, de Oostvaardersplassen en het centrum van Lelystad. De club viert in Lelystad dat zij in 1916 het predikaat 'koninklijk' kreeg uit handen van koningin Wilhelmina. KNMC werd opgericht vanwege de grote overstroming in het Zuiderzeegebied, maar dat is niet de reden dat voor Lelystad gekozen is als plek om het 100-jarig bestaan van het predikaat te vieren. Het was de centrale ligging van de stad die de doorslag gaf. Naast Bataviahaven plukt ook het Lelystadse stadscentrum de vruchten van de komst van KNMC naar de stad: de havendienst heeft ondernemers in de binnenstad als leveranciers aangedragen. Wie geen lid is van KNMC en van 25 tot 28 augustus wil aanmeren in de passantenhaven kan dat gewoon doen.

Flevoland