Volledig scherm
De vlinderaars telden dit weekend 867 bruine zandoogjes in het Kuinderbos. © Anita Boes

Kuinderbos is walhalla voor vlinderaars: wéér meer geteld

Al jaren luidt De Vlinderstichting de noodklok. Met heel veel soorten in Nederland gaat het niet goed. Toch biedt de telling in het Kuinderbos enige hoop. Want dit weekeinde zijn er opnieuw meer vlinders geteld dan vorig jaar. 

Het is de vierde keer dat Staatsbosbeheer en De Vlinderstichting een grote vlindertelling organiseerden in dit bos in de Noordoostpolder. Niet voor niets op deze plek, want het wordt ook wel ‘de grootste wilde vlindertuin van Nederland’ genoemd. Met behulp van deze jaarlijkse telling brengt De Vlinderstichting  de stand in kaart. Waarbij uiteraard ook aandacht is voor bijzondere soorten. 

Koevinkje

Vandaag zijn er 2344 vlinders geteld. Het gaat om 23 verschillende soorten. Daaronder ook de zeldzame grote weerschijnvlinder. Met stip bovenaan het lijstje staat het bruine zandoogje. Daarvan werden er maar liefst 867 gespot. Een goede tweede is het koevinkje, met 730 vlinders. En als derde het kleine koolwitje: 165.

Aan de telling deden negentig vrijwilligers mee. Vooraf gaf Kars Veling van de Vlinderstichting een presentatie. Hij leerde deelnemers over het onderscheid. Vervolgens gingen de tellers in groepjes uiteen. Er waren 31 telroutes uitgezet. Met een totale lengte van 77 kilometer. Onder die vlinderaars zaten ook mensen die voor het eerst meededen en weinig ervaring hadden, meldt boswachter Harco Bergman. Na afloop was er voor alle tellers een ijsje. 

De telling in het Kuinderbos maakt onderdeel uit van de landelijke tuinvlindertelling. Die duurt nog tot en met 28 juli. 

Flevoland