Volledig scherm
Een medewerker van een asbestsaneringsbedrijf verwijdert asbest. © ANP XTRA

Leefbaar Lelystad wil stop op leningen voor verwijderen asbestdaken

Gemeente Lelystad moet onmiddellijk stoppen  met leningen verstrekken voor het verwijderen van asbestdaken, dat vindt Leefbaar Lelystad. De partij vindt de regeling onnodig, omdat de wet die verwijderen van asbestdaken verplicht moest maken werd afgewezen door de Eerste Kamer.

De partij heeft een motie ingediend waarin wordt geschreven dat Lelystad ,,Voor de muziek is uitgelopen’’. De gemeente werkte sinds 2017 met een stimuleringsregeling. Bewoners van Lelystad hadden de mogelijkheid om geld te lenen voor het verwijderen van hun asbestdak. 

Gemeente Lelystad stelde vorige week met de gemeenteraad te bekijken in hoeverre de verschillende ‘potjes’ voor asbestsanering nog moeten blijven bestaan. Spijt van de voortvarende aanpak heeft Lelystad niet, zo gaf het college aan.

Te hard van stapel

Onafhankelijk asbest-expert Gerwin Lensink uit Eerbeek zei onlangs tegenover De Stentor dat gemeenten te hard van stapel zijn gelopen. ,,Veel gemeenten hebben inwoners gesommeerd om hun daken asbestvrij te maken zonder aan te geven dat het nog maar om een wetsvoorstel gaat. Als dat het geval is heeft de overheid je gewoon verkeerd voorgelicht.”

Flevoland