De marinierskazerne in Doorn.
Volledig scherm
De marinierskazerne in Doorn. © ANP

Mariniers naar de polder? Flevoland gooit balletje op in Den Haag

De provincie Flevoland gaat een poging doen om Korps Mariniers naar de polder te halen. Volgens gedeputeerde Jan de Reus is de kazerne een ‘welkome versterking’. 

Flevoland zal een balletje opgooien bij de staatssecretaris van Defensie, zegt De Reus. Oftewel, vragen of de polder een optie is voor de bouw van de marinierskazerne. ,,Dat is de eerste stap’’. Daarna zal een haalbaarheidsonderzoek plaatsvinden, aldus De Reus (VVD). Dat wil zeggen, als ‘Den Haag’ de deur naar Flevoland niet in het slot gooit. 

Het Rijk wil Korps Mariniers verhuizen van Doorn naar Vlissingen, maar dit stuit op grote weerstand van de mariniers. Zij vinden Zeeland te ver weg. Het licht staat nog steeds niet op groen voor de bouw van kazerne. In juni van dit jaar bood De Reus op Twitter ‘zijn’ Flevoland al aan als alternatief. Forum voor Democratie kwam woensdagavond met een motie met dezelfde strekking. Die werd met een ruime meerderheid aangenomen.  

Frustreren 

De afstand Doorn-Flevoland is veel korter dan Doorn-Vlissingen, zei FvD-Statenlid Eric Raap eerder deze week al tegen deze krant. Bovendien heeft Flevoland de ruimte, ging hij door. Volgens De Reus kan het korps een ‘welkome versterking’ zijn voor de provincie. Het verzoek van ‘Forum’ om tevens met mariniers zelf in gesprek te gaan om te horen wat zij vinden van de polder, wijst hij af. ,,Dan frustreren we het proces’’.  

Quote

Welkom in de wereld van het openbaar bestuur. We zitten voortdu­rend in elkaars vaarwater

Jan de Reus, Gedeputeerde Flevoland

Op de vraag of Flevoland zich met andere overheden moet mengen in deze slepende discussie, zei De Reus: ,,Welkom in de wereld van het openbaar bestuur. We zitten voortdurend in elkaars vaarwater. Iedereen is eigenlijk met het eigen grondgebied bezig’’. 

Flevoland