Volledig scherm
Ziekenhuis Lelystad © Foto Freddy Schinkel

MC IJsselmeerziekenhuizen onder verscherpt toezicht

De MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad, Emmeloord, Dronten en Urk staan onder verscherpt toezicht. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft onvoldoende vertrouwen in een verbeterplan. De komende zes maanden krijgen de ziekenhuizen aangekondigde en onaangekondigde bezoeken van de inspectie. 

De kwaliteit en veiligheid staan al langer ter discussie. Daarom hield de inspectie intensief toezicht en stond de inspectie in nauw contact met de raad van bestuur van het ziekenhuis. De inspectie ziet dat het ziekenhuis werk maakte van de benodigde verbeteringen op het gebied van medisch leiderschap en cultuur.

Zes maanden

Het verscherpt toezicht duurt zes maanden. Na dat halve jaar beoordeelt de inspectie met behulp van de conclusies van de bezoeken of het verscherpt toezicht kan worden opgeheven. De inspectie kan ook verdere stappen nemen in de vorm van bestuursrechtelijke maatregelen.

'Geen gevolgen voor patiënt'

Vanwege de bestuurswisselingen maakt de inspectie zich zorgen over mogelijke gevolgen voor de kwaliteit van de patiëntenzorg. Sjoerd de Blok, voorzitter van de Raad van Bestuur, deelt die zorg van de inspectie niet. ,,De kwaliteit van de zorg staat niet onder druk. Vorige maand ben ik aangesteld om de verbeterplannen die we hebben versneld door te voeren. Daar hebben we alle vertrouwen in."

Onlangs vonden er grote wijzigingen plaats in de raad van commissarissen en raad van bestuur. De inspectie werd geïnformeerd over mogelijke continuïteitsproblemen vanwege de financiële situatie van het ziekenhuis. 

Flevoland