Volledig scherm
PREMIUM
Alliander en TenneT vergroten de capaciteit van het elektriciteitsnet. Het elektriciteitsnet in Flevoland raakt overbelast door grootschalige opwekking van duurzame energie. © Freddy Schinkel

Met alleen dikkere kabels kan Flevoland de forse toename van zonne-energie niet aan

Wind- en zonneparken schieten als paddenstoelen uit de grond. Het zorgt voor file op zowel het lokale, regionale als landelijke elektriciteitsnet. Beheerders Alliander en TenneT nemen voor tientallen miljoenen euro's maatregelen in Flevoland. ,,Maatschappelijk gezien het voordeligst.”

Kan ik nog zonnepanelen op mijn dak leggen?

Dat is geen enkel probleem, zegt Jelle Wils van Alliander. Elektriciteit blijft ook voor iedereen beschikbaar. Het zijn niet de particulieren die ervoor zorgen dat het elektriciteitsnet in Flevoland bijna overbelast is. Het probleem wordt veroorzaakt door grootschalige projecten, zoals bedrijfsdaken vol zonnepanelen, zonneweides en in mindere mate windparken. De capaciteit van het net heeft de grens bereikt. Op een productiepiek bij veel wind of zon zijn het lokale, regionale en landelijke net niet overal berekend, waardoor overbelasting ontstaat.

Flevoland