Kleurenpracht op de Marker Wadden.
Volledig scherm
PREMIUM
Kleurenpracht op de Marker Wadden. © Bram van de Biezen

Miljoenenproject Marker Wadden zakt weg in blubber: ‘Als je slib op slib gooit, blijft het zakken’

videoDe Marker Wadden in het Markermeer verzakken en verdwijnen zonder menselijk ingrijpen onherroepelijk onder water. Dat zegt de gerenommeerde expert prof. dr. ir. Bart Schultz uit Lelystad. Hij noemt het miljoenenproject daarom een ‘totaal onzalig plan’. Volgens Natuurmonumenten is alles onder controle, maar is er wel blijvend onderhoud nodig.

11 reacties

  • Herman Rottink

    1 jaar geleden
    We zouden wat meer met de handen op de rug naar de natuur moeten kijken.... We kunnen in dat geval veel leren van de creativiteit en improvisatie van de natuur. Deze past zich beter aan aan veranderde omstandigheden dan wij mensen met onze sturende dadendrang.
  • bassie van adel.

    1 jaar geleden
    en??? de burger maar weer betalen!!
  • evert koekkoek

    1 jaar geleden
    Volgens Natuurmonumenten zijn de Marker Wadden een van de grootste natuurherstelprojecten in Europa. Natuurmonumenten houdt iedereen voor de gek. Het Markermeer is een oorspronkelijk door dijken ingesloten watervlakte waar met vervuild slib aangelegde eilanden en met mensenhanden aangelegde natuur niet thuishoren. Groots natuurherstel is een droom die niet uitkomt. De Houtribdijk doorsteken en de boel weer onder water zetten. Daarmee herstel je op "grootse" wijze de oorspronkelijke natuur.
  • Chinta M.L. Koster

    1 jaar geleden
    Burgemeesters te Lelystad van de afgelopen 3 jaren vinden het geweldig allemaal! Borrels en logeerpartijtjes en nog eens een leuk vaartochtje met de uit vriendschap geboren genodigden naar het onbewoonde eiland sussen weer een beetje het doorlopende drama van verlies vliegveld. Mag die functie niet gewoon opgedoekt worden als het toch alleen maar bij dit soort opmerkingen blijft.
  • Schipper

    1 jaar geleden
    Natuurmonumenten is geen overheidsinstantie maar een particuliere vereniging die inkomsten heeft uit 760.000 leden en donateurs. En ja, er is vanuit de EU en provincie Flevoland subsidie verleend voor dit project. Waarom moet een natuurgebied financieel renderen? Er zijn ook andere waardes, en gezien de ontwikkeling van flora en fauna is het een succes.
  1. Gaat het oudste stukje polder dan toch op de schop? Bewoners komen in verzet: ‘Massieve gebouwen passen hier niet’
    PREMIUM

    Gaat het oudste stukje polder dan toch op de schop? Bewoners komen in verzet: ‘Massieve gebouwen passen hier niet’

    Gaat het oudste stukje Oostelijk Flevoland eindelijk op de schop? Ontwikkelaar Levago kondigt aan dat de voorverkoop van twee appartementencomplexen op het werkeiland in Lelystad spoedig begint. Volgens bewoners van deze historische plek horen hier geen ‘massieve’ gebouwen’ thuis. ,,We beraden ons weer op acties, misschien gaan we elke avond de noodklok luiden.’’
    Lelystad-Haven