Volledig scherm
PREMIUM
Harald Bouman (47) wordt de nieuwe burgemeester van de gemeente Noordoostpolder. Bij was wethouder afkomstig van een lokale partij: GemeenteBelangen Eemsmond. Op de foto poseert hij op 'Oud Emmeloord', de voormalige haven van het eiland SchoklandFoto Freddy Schinkel, IJsselmuiden © 091018 © Foto Freddy Schinkel

Mysterie in de polder ‘schaadt de democratie’: waarom geeft opgestapte burgemeester geen openheid?

videoEen burgemeester die binnen een jaar opstapt maar geen volledige openheid van zaken geeft: het mysterie in de polder blijft voorlopig een mysterie. Waarom geeft de spoorslags vertrokken burgemeester Harald Bouman geen openheid van zaken? Deze gang van zaken ‘schaadt het opereren van de overheid en uiteindelijk de democratie’. Maandagavond dreigt een besloten raadsvergadering over de kwestie.

Dat zegt John Bijl. Hij is van het Periklesinstituut, expert op het gebied van crisiscommunicatie en integriteit. Hij noemt de gang van zaken ‘bijzonder schadelijk’ dat Bouman geen volledige openheid van zaken geeft over zijn vertrek. ,,Zijn vertrek blijft daarom een mysterie. Ik begrijp dat de persoon in kwestie moet worden beschermd. Aan de andere kant schaadt dit het opereren van de overheid en uiteindelijk de democratie.” 

Crisis?

Volgens Bijl is het speculeren wat de reden is van het vertrek en waarom Bouman van de provincie een crisiswoordvoerder heeft gekregen. ,,Voor welke crisis dan precies? Het kan natuurlijk zijn dat het aspect ‘grensoverschrijdend gedrag’ is gebruikt om iemand die vernieuwing wilde weg te sturen.”

Flevoland