Netwerk van AED’s compleet op Urk: ‘Hoe sneller, hoe beter’
Met het plaatsen van de laatste AED in het gemeentehuis van Urk heeft wethouder Freek Brouwer deze week het netwerk van AED’s op Urk voltooid. De gemeente Urk heeft naar eigen zeggen nu een dekkend netwerk van AED’s, waarbij binnen 500 meter nacht en dag een hartdefibrillator beschikbaar is.
De gemeente Urk is aangesloten bij het project HartslagNu, het reanimatie-oproepsysteem voor burgerhulpverleners bij hartstilstand. ,,Jaarlijks krijgen ruim 15.000 mensen in Nederland een hartstilstand. De kans op overleven is het grootst als iemand binnen zes minuten start met reanimeren” aldus Brouwer. ,,We zijn daarom een project gestart, dat moest resulteren in het aanmelden van burgerhulpverleners en AED’s bij Hartslag Nu. En met succes. Op dit moment staan maar liefst 340 burgerhulpverleners en 49 AED’s geregistreerd bij HartslagNu.”
Voor de wethouder betekent dat niet dat het project afgesloten wordt. ,,Integendeel, als samenleving dragen we samen zorg voor de veiligheid op Urk. Ik roep bedrijven en organisaties op om blijvend aandacht te besteden aan de aanschaf en registratie van hun AED bij www.hartslagnu.nl. Maar ook roep ik burgers op om zich aan te melden. Hoe meer vrijwilligers en AED’s in het systeem van HartslagNu staan geregistreerd, hoe beter.”
Over HartslagNu
Om een snelle hulpverlening op te starten, juist wanneer het gaat om een hartstilstand, is het project HartslagNu van levensbelang. Dit project zorgt ervoor dat vrijwilligers met een EHBO- en reanimatiediploma snel te plekke kunnen zijn. Na een 112-melding bij een hartstilstand ontvangen vrijwilligers een melding op hun telefoon. Wie in de buurt is, verleent snel en doeltreffend hulp.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tip of vraag? Zo kan je de Stentor bereiken
-
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
PREMIUM
Walibi en Defqon.1 sluiten nieuw pact: hardstyle-beats rollen nog minstens tien jaar door de polder
Goed nieuws voor de hardstyle-liefhebbers, wellicht iets minder goed nieuws voor inwoners van de drie gemeenten langs het Veluwemeer: Defqon.1 zal tenminste nog eens tien jaar neerstrijken op het terrein bij Walibi Holland in Biddinghuizen. Dat maakten festivalorganisator Q-dance en de directie van het park zojuist bekend. -
PREMIUMUitslag Peiling12
Rick is blij met energietoeslag: zijn thermostaat stond op 14 graden in de winter
Huishoudens met een laag inkomen gebruiken de energietoeslag lang niet altijd waarvoor deze bedoeld is. De compensatie van 800 euro gaat naast de hogere energiekosten ook naar de supermarkt, benzinepomp of spaarrekening. Zoals bij Rick uit Kampen: ,,Hopelijk kan ik in het najaar de verwarming een paar graden hoger zetten.”
-
D66-prominent Hubert Fermina (74) overleden: ‘Geliefd mens en inspirerend politicus’
Hubert Fermina, oud-Tweede Kamerlid voor D66 en oud-raadslid in Lelystad, is overleden op 74-jarige leeftijd. Hij was in de jaren 90 de eerste Nederlander met Antilliaanse achtergrond in de Tweede Kamer. -
Nieuws gemist? Sportdouche is ineens ‘anders’ • Alleen maar helden in Deventer
Goedenavond! Geen tijd gehad om vandaag het nieuws te volgen? Met deze update ben jij binnen 2 minuten op de hoogte. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn.