Volledig scherm
De elektrische deelauto voor Zeewoldenaren is al aangeschaft. © Gemeente Zeewolde

Nieuw: elektrische deelauto in Zeewolde

Inwoners van Zeewolde kunnen binnenkort een elektrische deelauto van de gemeente huren. Het college van burgemeester en wethouders wil het autodelen stimuleren. Het gaat om een proef van een jaar. 

De elektrische deelauto is er al. De wagen is aangeschaft in het kader van het duurzaamheidsprogramma. Wethouder Ewout Suithoff heeft er vertrouwen in dat de gemeenteraad instemt met dit initiatief. Dat is omdat de raad twee jaar geleden het college heeft opgeroepen om de gemeente Zeewolde aantrekkelijk te maken voor bewoners die hun auto willen delen.

Simpel

Suithoff: ,,Het moet heel simpel worden. De auto moet straks online te boeken zijn en via een app te openen zijn. We willen geen ingewikkeld circus. Het is niet de bedoeling dat mensen naar het gemeentehuis moeten om daar een sleutel op te halen.”

Stickers

Het gaat om een proef van een jaar. Suithoff: ,,De deelauto wordt straks bestickerd en staat telkens op een andere plek in de gemeente bij een laadpaal. Het is de bedoeling om mensen bewust te maken van de voordelen van het autodelen. Ook hopen we dat bewoners het voordeel zien van elektrisch rijden. De proef heeft een aanjaagfunctie.”

Commercieel autodelen gebeurt nu vooral in de grote steden. Autodeelbedrijven als Greenwheels, MyWheels en ConnectCar zijn niet van plan zelf elektrische auto’s in Zeewolde te plaatsen, daar is geen markt voor. Maar wel willen zij bemiddelen in het contact tussen huurder en gemeente, het zogeheten matchfinding.

Concurrent

Het gebeurt zelden dat een gemeente zelf het voortouw neemt bij het ontwikkelen van een in principe commerciële activiteit. Het college wijst er op dat bedrijven geen interesse hebben in de Zeewolder markt. Daarom is er geen sprake van concurrentievervalsing.

Het liefst wil het college zakendoen met een lokale verhuurder. Suithoff: ,,Misschien een Gamma of een A1. Het liefst een bedrijf dat ervaring heeft in de verhuur van spullen.” Mocht de gemeente Zeewolde een partner vinden, dan zijn de lasten en lusten ook voor die partner. 

De raadsleden moeten straks kiezen: of de gemeente Zeewolde doet het autodelen in eigen beheer of de gemeente zoekt een commerciële partner.

 1. Patiëntenstop reumapoli Emmeloord wordt opgeheven
  PREMIUM

  Patiënten­stop reumapoli Emmeloord wordt opgeheven

  Reumapatiënten kunnen vanaf 1 maart weer terecht in de Emmeloordse polikliniek van het Antonius Ziekenhuis. Door een nieuwe samenwerking met de maatschap Fryske Reumatologen kan de patiëntenstop die sinds vorig jaar zomer gold voor reumatologie in alle vestigingen van Antonius worden opgeheven. Verwacht wordt dat de wachttijd hierdoor binnen afzienbare tijd weer kan zijn teruggebracht onder de norm van vier weken, zo heeft het ziekenhuis bekendgemaakt.
 2. Strijdlustig Museum Nagele blijft hopen op erkenning
  PREMIUM

  Strijdlus­tig Museum Nagele blijft hopen op erkenning

  Vanuit de hele wereld komen architectuurstudenten, onderzoekers en ‘gewone’ belangstellenden naar Nagele om daar te zien hoe in de jaren 50 is geprobeerd de ‘maakbare samenleving’ te vertalen in de opzet van een compleet dorp. Museum Nagele houdt al twintig jaar die bijzondere geschiedenis met succes levendig. Maar tot frustratie van het museumbestuur is de erkenning daarvoor in de eigen gemeente ver te zoeken. „Eigenlijk willen ze het liefst dat we onszelf opheffen en de spullen verhuizen naar Schokland.”
 1. Hulp voor 167 gezinnen in gevaar; stichting Emmeloord staat met rug tegen de muur
  PREMIUM
  Video

  Hulp voor 167 gezinnen in gevaar; stichting Emmeloord staat met rug tegen de muur

  Het zijn onzekere tijden voor stichting ‘Samen zijn we er voor elkaar’ uit Emmeloord. De groep vrijwilligers voorziet 167 gezinnen en alleenstaanden van voedsel, omdat zij om verschillende redenen niet in aanmerking komen voor de voedselbank. Dit werk wordt al bijna drie jaar vanuit het huis van de voorzitter gedaan, maar van de gemeente Noordoostpolder en woningcorporatie Mercatus moet dat binnenkort afgelopen zijn. Een nieuwe locatie vinden blijkt echter zeer moeilijk en de tijd begint te dringen. Als er geen nieuw pand gevonden wordt, lijkt het einde verhaal voor de stichting en staat de voorzitter mogelijk op straat. ,,Ik heb geen tranen meer over.”

Flevoland