Volledig scherm
Jean Paul Gebben © Gemeente Dronten

Omstreden oud-burgemeester van Renkum voorgedragen als nieuwe burgervader van Dronten

Wordt Jean Paul Gebben de nieuwe burgemeester van Dronten? Als het aan de gemeenteraad ligt wel. Tijdens de raadsvergadering woensdagavond heeft de raad unaniem besloten om de 54-jarige Gebben voor te dragen voor het burgemeesterschap. 

Na een enquête onder Drontenaren is vorig jaar een profielschets gemaakt voor de nieuwe burgemeester. Daar kwam uit dat Dronten op zoek is naar een nieuwe pionier: ‘Hij moet niet bang zijn’. In totaal waren er 28 sollicitanten die burgemeester wilden worden, Gebben is door de vertrouwenscommissie geselecteerd als de kandidaat die het beste voldoet aan deze schets. 

Omstreden

Gebben was van 2007 tot 2016 burgemeester van de gemeente Renkum. Hij stapte destijds op nadat hij eerder ongunstig in het nieuws kwam toen hij op de foto werd gezet tijdens een avondje stappen met zijn zoon. De burgemeester had op dat moment oproepdienst, maar was dusdanig onder invloed dat hij op de markt in Arnhem ten val kwam. Uiteindelijk is de burgemeester die avond door een politieman in een taxi geholpen.

De kwestie kwam aan het rollen door een heimelijk gemaakte foto van Gebben en een 17-jarig meisje, dat de burgemeester overeind had geholpen na zijn valpartij. Wat de zaak extra pijnlijk maakte, was dat Gebben vervolgens loog over zijn oproepdienst. Zo zou hij niet geweten hebben dat hij op dat moment als verantwoordelijke opgeroepen kon worden voor incidenten in de gemeente. Hij gaf daarvoor als reden dat hij de week ervoor ook al een ‘reguliere piketdienst’ te hebben gehad. Dat was niet het geval. 

De vertrouwenscommissie omschrijft Gebben als een ‘dynamische, intelligente en ervaren bestuurder met een pragmatische en zakelijke aanpak’. Daarnaast benoemt de commissie zijn vlotte, frisse manier van communiceren: ‘Hij deinst niet terug voor lastige gesprekken en zoekt actief draagvlak om de stappen te maken die nodig zijn. Ook in relatie tot Flevoland en de regio Zwolle.’

Benoeming

Met de voordracht van Gebben door de gemeenteraad is de procedure tot benoeming van de nieuwe burgemeester nog niet afgerond. Na deze aanbeveling van de gemeenteraad doet de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een voordracht, daarna wordt er tot benoeming overgegaan bij Koninklijk Besluit. 

De gemeente Dronten streeft ernaar om de nieuwe burgemeester op 14 juni te installeren. Ineke Bakker (64) is nu waarnemend burgemeester sinds Aat de Jonge met pensioen ging. Zij treedt terug als de nieuwe burgemeester aan het werk gaat.

Flevoland