Volledig scherm
ROC Flevoland, Lelystad. © Google Streetview

Onderwijssubsidie voor Flevolands experiment

Zeven samenwerkingsverbanden van mbo-scholen, bedrijven en regionale overheden  krijgen ruim 7 miljoen om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren als het gaat om energietransitie, circulaire economie, techniek en sport. De investeringen komen uit het Regionaal Investeringsfonds (RIF) mbo.

Een van de mbo's is ROC Flevoland met vestigingen in Lelystad en Almere. Volgens het ministerie van Onderwijs en Cultuur speelt dit mbo in op de kansen die een circulaire regionale economie biedt. Vakmensen van de toekomst hebben meer in hun mars dan alleen vakkennis en vaardigheden, stelt het ministerie in een persverklaring. Studenten in deze leerroute moeten leren beroep en circulariteit te koppelen en dat vraagt om continue toepassing van innovaties in het dagelijks werk. Om dit te bereiken wordt het onderwijs aangepast: het samenwerkingsverband ‘de circulaire regionale economie’ gaat in een RIF-project werken aan een practoraat, circulariteit in het curriculum, en een keuzedeel Duurzaamheid.

Dertien aanvragen

Doel van het Regionaal Investeringsfonds (RIF) is mbo-studenten beter voor te bereiden op de huidige en toekomstige arbeidsmarkt. Sinds 2014 zijn in totaal 141 regionale samenwerkingsverbanden tot stand gekomen waarmee 137 miljoen euro subsidie was gemoeid. Bedrijfsleven, onderwijs en andere overheden hebben daarnaast 275 miljoen euro geïnvesteerd. Nieuwe aanvragen kunnen januari 2020 worden ingediend. Dit jaren waren 13 aanvragen ingediend waarvan er 7 zijn toegewezen.

Flevoland