Volledig scherm
Veel gemeenten, organisaties, onderwijsinstanties en ziekenhuizen hebben de toegang tot hun Citrix-netwerk afgesloten. Daarmee geven ze gehoor aan een oproep van het Nationaal Cyber Security Centrum. Het NCSC bracht vrijdag een dringend advies uit het softwaresysteem uit te schakelen vanwege een beveiligingslek. Zaterdag al deden veel ministeries dat. © ANP XTRA

Ook Antonius Zorggroep in Emmeloord blokkeert uit voorzorg thuiswerken vanwege Citrix-lek

De Antonius Zorggroep, waar ook het ziekenhuis in Emmeloord onder valt, legt voorlopig een ban op thuiswerken. Op advies van het Cyber Security centrum voor de Zorg zijn afgelopen nacht extra beveiligingsmaatregelen genomen, waardoor medewerkers niet op afstand kunnen inloggen.

Nadat aan het licht kwam dat de software van het Amerikaanse Citrix met een beveiligingslek kampte, besloot ook de Antonius Zorggroep in te grijpen. De zorgorganisatie benadrukt dat patiënt- en cliëntgegevens niet in gevaar zijn geweest. ‘Uit onderzoek is gebleken dat de systemen van de Antonius Zorggroep niet door onbevoegden zijn bezocht’, meldt ze.

Volgens de Antonius Zorggroep lijden patiënten van het Antonius Ziekenhuis en cliënten van Thuiszorg Zuidwest Friesland niet onder de situatie. Zij kunnen het zorgportaal MijnAntonius.nl, voor het ziekenhuis, en Caren, voor de thuiszorg, blijven gebruiken.

Flevoland