Volledig scherm
PREMIUM
Voor de konikpaarden uit de Oostvaardersplassen is belangstelling uit het buitenland, zegt gedeputeerde Harold Hofstra, maar waar laat je een paar honderd edelherten? © ANP

Oostvaardersplassen: waar besluit de provincie Flevoland vandaag over?

Nog maar een paar jaar geleden golden de Oostvaardersplassen mede dankzij de film De Nieuwe Wildernis als de parel van Nederland. Sinds afgelopen winter is het gebied tussen Lelystad en Almere het meest verguisde stukje Nederland. Vandaag staan Provinciale Staten Flevoland voor hét besluit over de toekomst van de Oostvaardersplassen en de grote grazers. Hoe zit het ook alweer?

De Oostvaardersplassen bestaan al vijftig jaar, waarom neemt de provincie Flevoland vandaag pas een besluit over het beheer van dit gebied?

De provincie Flevoland heeft pas sinds 2017 zeggenschap over de Oostvaardersplassen. Tot die tijd lag de verantwoordelijkheid bij het Rijk en gold dat de natuur zoveel mogelijk haar gang mocht gaan. Direct na de overdracht hebben Provinciale Staten Flevoland op initiatief van VVD en SGP aangegeven een andere koers te willen varen met minder konikpaarden, heckrunderen en edelherten - de grote grazers - en meer mogelijkheden voor recreatie. Oud-staatssecretaris Pieter van Geel werd gevraagd met deze uitgangspunten in het achterhoofd een advies uit te brengen over de Oostvaardersplassen.

Flevoland