Volledig scherm
Boswachter Harco Bergman doet een oproep vanuit het Kuinderbos: kom kerstbomen bestellen! © Harco Bergman (Twitter)

Oproep boswachter Kuinderbos: 'te grote kerstbomen, kom ze halen!'

Door het zonnige weer van afgelopen zomer zijn de kerstbomen uit  de grond geschoten. Zo hard dat ze gegroeid zijn tot een lengte van 3,5 meter. Boswachter Harco Bergman doet een oproep aan winkelcentra: Kom ze bestellen.

Het duurt nog drie maanden tot het kerst is. Wat moeten mensen nu al met een kerstboom?

Bergman: ,,Het bestellen van de fijnsparren begint in september en oktober al. De handelaren die bomen willen hebben, komen nu al naar me toe om een boom te bestellen voor in een winkelcentrum, op een dorpsplein of bij een ondernemersvereniging. Ze hebben dan nu al een optie op de boom en komen het begin december ophalen. Het gaat dan ook om handelaren die een heleboel bomen opkopen en ze vervolgens weer verkopen."

Maar je verwacht dus niet dat er nu al bomen gekapt gaan worden voor in de woonkamer?

,,Nee, dat zou wel heel vroeg zijn. De bomen die ik nu al aanbied, zijn ook te groot voor in de woonkamer. Ze zijn nu zo'n 3 tot 3,5 meter lang. Ik heb nu zo'n 750 bomen die te groot zijn geworden voor in de woonkamer en daar moeten we van af."

Hoe loopt de verkoop?

,,Ik heb tot nu toe nog geen reactie, maar ik had ook niet verwacht dat ik na een oproepje via Twitter gelijk kopers zou krijgen. De komende maanden kunnen handelaren de bomen nog bij me bestellen. De kerstboomverkoop voor particulieren is pas veel later. Op 8 december kun je weer je eigen kerstboom komen kappen in het Kuinderbos."

Is het noodzaak voor je dat je ze nu allemaal verkoopt?

,,Nee, helemaal niet. De 750 kerstbomen die te groot zijn geworden zijn een extraatje. Het zou natuurlijk wel fijn zijn om de plant- en onderhoudskosten terug te kunnen verdienen. Het is mooi meegenomen als ze allemaal worden verkocht. Ik heb dit nog nooit gedaan, de grote bomen verkopen. Ze hadden eigenlijk volgend jaar gedumpt moeten worden, omdat ze niet verkocht zijn. We hebben ze laten staan en dat zorgt er voor dat de bomen nu zo groot zijn."

Flevoland