Volledig scherm
De otter rukt op in Flevoland. Alleen ten westen van Almere en Zeewolde zijn nog nooit sporen van de otter aangetroffen. © Thinkstock

Otter nu ook in het westen van de Noordoostpolder

Voor het eerst zijn ook ottersporen gevonden in het westelijk deel van de Noordoostpolder, rond dorpen als Creil, Espel en Rutten. 

De diersoort die in 2002 in de Weerribben/Wieden werd uitgezet, maakte al vrij snel de sprong naar het oosten van de Noordoostpolder, maar aan de andere kant van Emmeloord is tot vorig jaar nog geen otter gespot. 

Ook in het oostelijk en zuidelijk deel van Flevoland is de otter inmiddels een bekende gast, behalve ten westen van Almere en Zeewolde. ,,Daar was van de otter in 2017 geen spoor te bekennen", zegt Jeroen Reinhold van Landschapsbeheer Flevoland. ,,Er komt echter een dag dat we ze daar wel treffen", zegt hij met zekerheid in zijn stem. ,,Dat is een kwestie van tijd."

Verse keutels

Op basis van DNA-onderzoek, gehaald uit verse keutels,  concludeerde onderzoeksinstituut Alterra vorige winter dat er minimaal acht otters in Flevoland leven. Aan de hand van de sporen die Reinhold en zijn vrijwilligers het afgelopen jaar hebben gevolgd,  gekoppeld aan de kennis over otter, is de schatting dat het werkelijke aantal ongeveer het dubbele bedraagt. Daarmee zit Flevoland nog lang niet op het maximum, denkt Reinhold. ,,Een stuk of vijftig zou mooi zijn."

Wat de groeiende otterpopulatie over Flevoland zegt? ,,Dat er genoeg vis in het water zit en dat het water van goede kwaliteit is", zegt Reinhold. ,,En dat het netwerk aan natuurgebieden in Flevoland functioneert voor dit soort mobiele dieren."

 1. VVD'er Schopman schaamt zich voor zijn IQ-tweet: ‘Dit is een erg pijnlijke rollercoaster’

  VVD'er Schopman schaamt zich voor zijn IQ-tweet: ‘Dit is een erg pijnlijke rollercoas­ter’

  Voormalig VVD-raadslid in Lelystad Bart Schopman heeft spijt van de tweet over Forum voor Democratie en PVV die hij zondag plaatste. Schopman twitterde dat potentiële stemmers van de PVV en FvD een laag IQ hebben en dat leidde tot een breuk tussen hem en de liberale partij. Schopman gaat zelfstandig verder als raadslid. ,,De afgelopen dagen waren een pijnlijke rollercoaster. Ik schaam me voor die tweet.’’
 2. Horizon helpt ondernemers Flevoland grenzen te verleggen
  PREMIUM

  Horizon helpt onderne­mers Flevoland grenzen te verleggen

  Ondernemers in Flevoland kunnen de komende tijd een bezoek verwachten van een ‘groeimakelaar’, die komt vragen welke problemen ze ondervinden en waar ze behoefte aan hebben. Het is een initiatief van de nieuwe regionale ontwikkelingsmaatschappij Horizon, dat werk wil maken van de groei van bedrijvigheid in Flevoland. Samen met andere nieuwe initiatieven moet dat leiden tot meer welvaart en meer banen in Nederlands jongste provincie.

Flevoland