Staatsbosbeheer moest in opdracht ongeveer 1800 edelherten in de Oostvaardersplassen afschieten. De rechter steekt daar nu een stokje voor
Volledig scherm
Staatsbosbeheer moest in opdracht ongeveer 1800 edelherten in de Oostvaardersplassen afschieten. De rechter steekt daar nu een stokje voor © anp

Partij voor de Dieren dient motie van wantrouwen in na uitspraak over edelherten

De Partij voor de Dieren dient woensdag tijdens de Statenvergadering een motie van wantrouwen in tegen het college van gedeputeerde staten van Flevoland. Dit nadat de bestuursrechter in Lelystad het verder afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen verbood.

,,Ik heb geen vertrouwen in een college dat onrechtmatig dieren doodt’', zegt fractievoorzitter van Partij voor de Dieren in Flevoland Leonie Vestering desgevraagd. 

Honderden herten onrechtmatig gedood

Eindelijk gerechtigheid, zegt ze over de uitspraak van de bestuursrechter. ,,We hebben het college en eerder de Commissaris van de Koning hier al op aangesproken, maar tevergeefs. Nu zegt de rechter dus: het schieten mag niet.’' Het is te betreuren dat het afgelopen jaar honderden herten dus onrechtmatig zijn gedood, stelt ze.

Opgejaagd

Wat moet er nu gebeuren in de Oostvaardersplassen? ,,Het is belangrijk dieren een eerlijke kans te geven te overleven’', stelt de fractievoorzitter. Dat kan door voldoende beschutting tegen de wind in het gebied te plaatsen en door de dieren rust te gunnen. ,,Ze zijn de laatste tijd opgejaagd.’' Ook het verbinden van de Oostvaardersplassen met andere natuurgebieden is van belang. Dat mogelijk wordt teruggegrepen naar het beleid van eerdere jaren, waar lijdende dieren met een schot uit hun lijden worden verlost, is een oplossing, stelt ze. De partij heeft twee van de 41 zetels in Flevoland. 

  1. Operaties St Jansdal geannuleerd in Harderwijk na  corona-uitbraak op verpleegafdeling
    PREMIUM

    Operaties St Jansdal geannu­leerd in Harderwijk na corona-uit­braak op verpleegaf­de­ling

    Door een corona-uitbraak op een verpleegafdeling in ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk - waarbij zowel patiënten als medewerkers zijn betrokken - moet het ziekenhuis gedeeltelijk weer ingeplande reguliere zorg alsnog staken. Tot en met 29 mei wordt een aantal niet-spoedeisende, geplande operaties geannuleerd op alle locaties van het ziekenhuis. De spreekuren op de poliklinieken gaan vooralsnog wel gewoon door.

Flevoland