Volledig scherm
Foto ANP 2008. © ANP

'Patiënten IJsselmeerziekenhuizen merken niets van problemen'

De MC IJsselmeer-ziekenhuizen (Lelystad, Emmeloord, Dronten en Urk) staan onder verscherpt toezicht van de Inspectie. Reden? Grote financiële problemen en te veel bestuurswisselingen.

Het rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd over MC IJsselmeerziekenhuizen is bikkelhard. Medisch personeel functioneert problematisch en door te veel wisselingen van bestuurders staat de zorg mogelijk onder druk.

Controles 

Het komende half jaar staat MC IJsselmeerziekenhuizen onder verscherpt toezicht. Dat betekent dat er onaangekondigd controles worden uitgevoerd. Daarnaast houden inspecteurs nauw contact met de directie. 

Na die zes maanden neemt de Inspectie een besluit: de maatregelen worden opgeheven, doorgezet of er komt een nog strenger regime.

Kwaliteit zorg 

Volgens Sjoerd de Blok, voorzitter van de Raad van Bestuur, is de kwaliteit van de zorg niet in gevaar. Ook sluiting van het ziekenhuis is niet aan de orde. ,,We zijn juist bezig met verbeterplannen. Die gaan we versneld doorvoeren en de Inspectie houdt ons goed in de gaten. Begrijpelijk.''

Ook de cliëntenraad - die de belangen van patiënten behartigt van de MC Groep - denkt dat het zo'n vaart niet zal lopen. Woordvoerder Cees de Bruin kan zich niet helemaal vinden in het kritische rapport van de Inspectie. 

Ja, er zijn 'gigantische financiële problemen', maar de patiënten lijden daar niet onder, veronderstelt hij. ,,Die geluiden ken ik niet. Als dit waar was, dan was ik allang opgestapt. Sterker, patiënten merken er hoogstwaarschijnlijk niets van."

Volledig scherm
De vestiging van de IJsselmeerziekenhuizen in Emmeloord. © ANP

Flevoland