Volledig scherm
PREMIUM
Waterschap Zuiderzeeland legt permanente hevels aan bij de Westermeerdijk voor schoon water in het achterland. Een daarvan ligt parallel aan het Schapenpad bij Tollebeek. © Foto Freddy Schinkel

Permanente hevels voor schoon water in de Noordoostpolder

Tien jaar heeft de aanloop geduurd, maar de aanleg van permanente hevels in de Westermeerdijk is nu echt een kwestie van tijd. Volgend voorjaar zijn ze klaar en hebben de boeren in het westelijk deel van de Noordoostpolder structureel schoon water voor hun akkers. 

Het waait dinsdagmorgen stevig op de Westermeerdijk. Met windkracht zeven dendert de wind de akkers op, recht in de armen van de windmolens. Juist die windmolens hebben de hevels in dit stukje Flevoland jarenlang opgehouden. Waterschap Zuiderzeeland oordeelde in 2008 al dat ze er moesten komen. Maar uiteindelijk werd besloten: eerst het windmolenpark bouwen, daarna de hevels. Want tegelijk aan het werk in hetzelfde gebied, dat was geen optie.

  1. Bedrijf uit Zeewolde maakt hardlopen zichtbaar voor loper en publiek
    PREMIUM

    Bedrijf uit Zeewolde maakt hardlopen zichtbaar voor loper en publiek

    Sport Technologies uit Zeewolde trekt internationale belangstelling met een vondst die lopers visueel leert harder te lopen. Vanuit Amerika is een aanvraag gekomen voor de Pacer2 & Wavelight. Met al zijn sportieve highschools is het land een enorme markt voor het Flevolandse bedrijf. De op het oog simpele vondst, vierhonderd lichten die al rennend meegaan met de loper en hem dwingen harder te lopen, blijkt enorme potentie te hebben.

Flevoland

poll

Edelherten verhuizen?? Schiet ze gewoon af!

  • Eens! (34%)
  • Oneens! (66%)
2580 stemmen