Volledig scherm
PREMIUM
Waterschap Zuiderzeeland legt permanente hevels aan bij de Westermeerdijk voor schoon water in het achterland. Een daarvan ligt parallel aan het Schapenpad bij Tollebeek. © Foto Freddy Schinkel

Permanente hevels voor schoon water in de Noordoostpolder

Tien jaar heeft de aanloop geduurd, maar de aanleg van permanente hevels in de Westermeerdijk is nu echt een kwestie van tijd. Volgend voorjaar zijn ze klaar en hebben de boeren in het westelijk deel van de Noordoostpolder structureel schoon water voor hun akkers. 

Het waait dinsdagmorgen stevig op de Westermeerdijk. Met windkracht zeven dendert de wind de akkers op, recht in de armen van de windmolens. Juist die windmolens hebben de hevels in dit stukje Flevoland jarenlang opgehouden. Waterschap Zuiderzeeland oordeelde in 2008 al dat ze er moesten komen. Maar uiteindelijk werd besloten: eerst het windmolenpark bouwen, daarna de hevels. Want tegelijk aan het werk in hetzelfde gebied, dat was geen optie.

  1. Gemist? ‘Wolf’ in Schoonheten en Staatsloterij verklaart levende Kampenaar dood
    Jouw regionieuws gemist?

    Gemist? ‘Wolf’ in Schoonhe­ten en Staatslote­rij verklaart levende Kampenaar dood

    De gemeente Raalte werd afgelopen week opgeschrikt door een Wolf, althans dat werd in eerste instantie gedacht. Een filmpje circuleerde over een dier dat mogelijk bloed van de weg zat te likken bij Schoonheten. Die ‘wolf’ bleek uiteindelijk de Duitse Herder Beer van Ans Spijker. ,,Het was een boterham. Ik kan je de plek zo aanwijzen,’’ aldus de eigenaresse. Dit verhaal was één van de opmerkelijkste verhalen van afgelopen week. Een overzicht van de verhalen van afgelopen week die het teruglezen waard zijn:

Flevoland