Volledig scherm
© ANP

Piloot voorkomt met uitwijkmanoeuvre botsing boven Flevoland

Twee vliegtuigjes zijn begin dit jaar bijna in botsing gekomen boven Flevoland. Op 23 februari vond de bijna-botsing plaats, blijkt uit een publicatie van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. De Onderzoeksraad is een onderzoek gestart naar het voorval.

Een vliegtuigje, een Diamond DA-40, vloog vanuit Texel Airport naar Lelystad Airport. De piloot vloog eerst langs de Noordzeekust om daarna met een bocht bij Schiphol koers te zetten naar Lelystad Airport.

Op diezelfde dag vertrok een HOAC DV-20 Katana met twee inzittenden vanuit het Groningse Oostwold Airport naar Hilversum Airport. Boven de Flevopolder kreeg de piloot van de Diamond DA-40 een geluidswaarschuwing binnen in de cockpit. Uit tegenovergestelde richting en op bijna dezelfde vlieghoogte kwam de HOAC DV-20 Katana aanvliegen. De piloot van de Diamond DA-40 maakte een uitwijkmanoeuvre toen hij het naderende vliegtuigje in het zicht kreeg. Volgens de Onderzoeksraad schatte de piloot van de Diamond DA-40 de minimale onderlinge afstand in op plusminus 10 meter.

Zon

De piloot die vanuit Groningen onderweg was naar Hilversum Airport verklaarde dat hij tegen de zon in moest kijken en geen ander vliegtuig had gezien.

Flevoland